Demokráciapárti tömegtüntetések Brazíliában a bolsonaroista zavargások ellen

Demokráciapárti tömegtüntetések Brazíliában a bolsonaroista zavargások ellen

Rohamrendőri teherautók a zavargók között Brazíliavárosban (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tízezer ember vett részt azokon a brazíliai tömegtüntetéseken, amelyeket a leváltott (és jelenleg az Egyesült Államokban kórházban kezelt) Jair Bolsonaro volt brazil elnök hívei által szított zavargások ellen tartottak. Mint lapunk is megírta, a szélsőjobboldaliként számon tartott korábbi brazil elnök hívei vasárnap megrohanták a brazil törvényhozás épületét. A beszámolók szerint drámai jelenetek zajlottak a brazil Kongresszus körül, a rendőrség könnygázt vetett be a zavargók ellen. A választás eredményét korábban el nem ismerő Bolsonaro támogatói áttörték a kordonokat, megrohanták és be is léptek a brazíliavárosi épületkomplexumba.

São Paulóban, az ország legnépesebb városában a tüntetők Bolsonaro bebörtönzését követelték. Az új elnök,  Luiz Inácio Lula da Silva egy héttel ezelőtt foglalta el hivatalát, miután legyőzte Bolsonarót a tavaly októberi választáson.

Úgy tűnik, Bolsonaro, aki baráti kapcsolatokat ápol Trump volt amerikai elnökkel, a 2021. január 6-i amerikai capitoliumi zavargások mintájára próbálta híveit a hatalom visszavételére használni.

Lula hívei számos városban lezárták az utcákat, és a Munkáspárt vörös színeiben rendeztek utcai karneválnak is beillő demonstrációkat. A transzparenseken a Bolsonarót börtönbe jelmondat mellett elutasították a „puccsisták” amnesztiában részesítését. Lula elnök rendkívüli állapotot vezetett be a zavargások hatására. Eddig nagyjából 1500 zavargót tartóztattak le.