Mindenki II. Erzsébet királynőre emlékezik

Mindenki II. Erzsébet királynőre emlékezik

II. Erzsébet brit uralkodó haláláról szóló hivatalos bejelentést függesztenek ki a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujára 2022. szeptember 8-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebook-falakat elöntötték a II. Erzsébet haláláról szóló bejegyzések, megemlékezések. A politikai vezetők hivatalos megemlékezései mellett jelentős tömeg gyűlt össze a brit királyi család londoni rezidenciája, a Buckingham-palota előtt. Sokk és szomorúság – írja tudósításában a BBC, miközben a brit uralkodó haláláról szóló hivatalos bejelentést kifüggesztették a Buckingham-palota kapujára.

Mindenhol a 96 éves korában, uralkodásának 71. évében csütörtök délután távozó királynőre emlékeznek. Az egyik legforgalmasabb londoni csomópont, a Piccadilly Circus nagy kivetítőjére is II. Erzsébet portréja került ki. De a gyász és a virrasztás nemcsak a fővárosban mozgat meg jelentős tömeget, a világ legnagyobb, jelenleg is használt windsori kastély körül is síró embereket látni. Ahogy az elhunytának helyszínére, a skóciai Balmoral rezidenciához érkezők is virágokkal róják le kegyeletüket.

A brit lobogókat mindenhol félárbócra engedték le, míg a Canterbury érsek, Justin Welby imádkozik az új uralkodóért, III. Károlyért és a királyi családért. Hasonló bejelentést tett Ferenc pápa is. A katolikus egyházfő azt mondta: „Szívesen csatlakozom mindazokhoz, akik gyászolják elvesztését, és akik a néhai királynő örök nyugalmáért imádkoznak, tisztelegnek élete, a nemzet és a brit nemzetközösség javát szolgáló szüntelenül áldozatos munkájáért; (a királynő) a kötelesség iránti odaadás példája, a hitének állhatatos tanúja volt”.

Az angol West Ham United és a román Steua Európa-liga nemzetközi labdarúgó-kupameccs előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg II. Erzsébetre.

II. Erzsébet halálát követően tíznapos gyászidőszakot hirdettek. Ennek keretében a 2 napja kinevezett brit kormányfő, Liz Truss pénteken találkozik az új királlyal, III. Károllyal. A brit védelmi minisztérium fegyveres tiszteletadással és egyperces néma csenddel készül országszerte.

Címkék: gyász, II. Erzsébet