Putyin csak nyár végén oltatná be magát

Putyin csak nyár végén oltatná be magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyár végén vagy ősz elején oltathatja be magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte csütörtökön online kiadásában a Kommerszant című gazdasági napilap, amiről az MTI számolt be.

A lap szerint ezt Putyin maga mondta el egy háromtucatnyi orosz főszerkesztővel folytatott szerdai online találkozója során. Az elnök azért nem vakcináltatta magát eddig, mert saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival.

A Kommerszant szerint Putyin azért ígérte a nyár végére vagy az ősz elejére a vakcina lehetséges beadatását, mert „aktív időszakot”, sok utazást tervez arra az időszakra. Mint mondta, nem kíván „majomkodni”, ezért nem akarja kamerák előtt beoltatni magát. A Kommerszant szerint így továbbra is fennmarad majd az a rendszer, hogy két hétig karanténba kell vonulnia annak, aki személyesen akar Putyinnal találkozni.

Mindemellett Putyin megismételte meggyőződését, hogy a Szputnyik V minden mutató alapján a világ legjobb vakcinája.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságírók kérdéseire válaszolva azt hangoztatta, hogy a mézesmadzag és furkósbot taktikája nem alkalmazható a vakcináció ösztönzésére. Úgy vélekedett, az embereknek egyszerűen el kell magyarázni, hogy érdekükben áll az egészségük és a biztonságuk szempontjából a védőoltás beadatása.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy a tömeges vakcináció még a kezdeti szakaszában jár, de az üteme folyamatosan gyorsul Oroszországban. Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere egy, a blogján csütörtökön megosztott videóban közölte, hogy a Covid-19 elleni védőoltást több mint félmillióan kapták meg Moszkvában, és több mint ötmillió embert vizsgáltak meg immunfluoreszcens (IFA) antitest-teszttel.

Gyenyisz Logunov, az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több mint 1,7 millió ember kapta meg.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 038-cal 4 027 748-ra emelkedett. A napi növekmény 0,37 százalék, az új esetek 11,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 410 639-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 553-mal 78 687-re, a felépülteké pedig 21 961-tel 3 538 422-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 355 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 649 714 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.