Rakétatalálat ért egy ukrán radioaktív hulladéktárolót

Rakétatalálat ért egy ukrán radioaktív hulladéktárolót

Nukleáris hulladék (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rakéták csapódtak be a radioaktív hulladéktárolóba – írja a Sky News az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelet (SNRIU) közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint 2022. február 27-én kijevi idő szerint éjjel 1 óra 20 perckor rakéták csapódtak be az állami kézben lévő Radon kijevi kirendeltségének radioaktív hulladéktárolójába. Az eseményt a Radon óvóhelyen tartózkodó munkatársai jelentették. A helyszínen zajló harcok miatt jelenleg nem lehet felmérni a pusztítás mértékét.

Az automatikus sugárzásfigyelő rendszer meghibásodott, a térfigyelő kamerák azonban rögzítették a lehulló rakétákat. A sugárzási helyzet a harcok csitulását követően hordozható eszközökkel fogják elvégezni. A SNRIU előzetes értékelése szerint a Radon egészségügyi védelmi zónáján kívül tartózkodó embereket nem fenyegeti radioaktív sugárzás veszélye.

A Hvg.hu a katasztrófavédelem közlésére hivatkozva azt írja, a találatok ellenére a tárolók épek maradtak.

Kyiv Independent legfrissebb híre szerint a rakéták a létesítmény kerítésébe csapódtak be, magát az épületet, illetve a hulladéktárolót nem érte találat. Vélhetően ezért nem tartanak a felügyeleti szervek sem attól, hogy komolyabb kár keletkezett. 

Korábban lapunk is írt arról, hogy a csernobili atomerőmű elfoglalása kapcsán felmerült az aggodalom, hogy megsérül a létesítmény, és radioaktív sugárzás kerül ki. Pénteken meg is növekedett a csernobili sugárzás, ám független szakértők szerint ez valószínűleg nem a reaktor sérülésének következménye, hanem a nehéz katonai járművek verhették fel a port a radioaktívan szennyezett talajból, ami így a levegőbe jutott.

Ukrajna villamosenergia-termelésének több mint a fele atomenergián alapul. Összesen négy működő atomerőmű van Ukrajnában, ezek közül kettő nyugaton, (egyelőre) távol a harcoktól, kettő viszont délen, sokkal közelebb a támadó oroszokhoz. A délen a már korábban elfoglalt Krím félszigettől mindössze 160 kilométerre lévő Zaporizsia atomerőművet üzemeltető Energoatom állami energiacég közlése szerint az erőmű akár egy repülőgép becsapódását is kibírja, és az operátorok felkészültek arra, hogy veszély esetén biztonságos helyre tárolják el a nukleáris fűtőanyagot.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.