Reuters: újra fog indulni az Északi Áramlat-1-en a gázszállítás

Reuters: újra fog indulni az Északi Áramlat-1-en a gázszállítás

Az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 fogadóállomása és az innen a nyugat- és közép-európai hálózatokba földgázt továbbító Opal csővezeték indítóállomása a németországi Lubminban 2022. július 11-én, amikor megkezdődik az Északi Áramlat tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez (Fotó: MTI/AP/DPA/Jens Büttner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezett karbantartás lejárta után, csütörtökön időben újra fog indulni az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-1-en a gázszállítás – értesült a Reuters két, az exportterveket ismerő forrástól.

Az orosz gáz harmada ezen a vezetéken keresztül érkezik Európába, július 11-én kezdődött éves karbantartás rajta, emiatt leállt a szállítás. 

A július 11-e előtti szinten fog újraindulni a szállítás – közölte az egyik forrás a hírügynökséggel.

A Gazprom júniusban 40 százalékra csökkentette az útvonalon keresztüli gázexportot, arra hivatkozva, hogy késik a Siemens Kanadában szervizelt turbinája. Közben az megérkezett, ennek ellenére attól tartottak Európában, hogy nem fog újraindulni a szállítás, az Európai Bizottság is erre számított.

A Reuters híre után 3 százalékkal esett az irányadó holland gáztőzsdén az ár.

A Gazprom és az Északi Áramlat sem kommentálta az értesülést.