Fizikául gondolkodni

Fizikául gondolkodni

Richard P. Feynman: A Feynman-előadások fizikából (Forrás: Typotex kiadó Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakori kritika a fizikáról szóló könyvekkel szemben, hogy a túl sok matematika miatt érthetetlenek a nagyérdemű számára, ezért nem sokat segítenek annak, aki szeretné jobban megérteni a világunk működését. Akik viszont ezt a nézetet hangoztatják, figyelmen kívül hagyják, hogy itt alapvetően nem másról, mint a fizika nyelvéről van szó. Richard P. Feynman, a kvantum-elektrodinamika szülőatyja egyszer így fogalmazott: a matematika felhasználási területe és jelentősége óriási, bonyolult helyzetek részletes leírása csak a matematika segítségével képzelhető el – feltéve, hogy ismerjük a játékszabályokat. A fizikában pedig általában már maguknak az alaptörvényeknek a kimondása is matematikát igényel. Azonban a matematika nem egyszerűen csak nyelve a fizikának: a matematika plusz gondolkodásmód, a nyelv és a logika egysége, az észszerű gondolkodás eszköze. Így tulajdonképpen nem egyéb, mint jól átgondolt állítások és következtetések hatalmas gyűjteménye, amely lehetővé teszi, hogy az egyik dolgot a másikkal kapcsolatba hozzuk, s ezzel kimutassuk a világunkban uralkodó összefüggéseket.

A matematika folyamatos használata azonban egyáltalán nem jelenti azt a fizikában, hogy annak bonyolultnak is kell lennie – sőt ennek a tudományágnak a nehézségét nem is a matematikai problémák jelentik. A fő nehézséget az okozza, hogy meg kell tanulnunk „fizikául gondolkodni”, vagyis felismerni a természet törvényeit a világ jelenségeiben. Ennek a gondolkodásmódnak a legkiválóbb oktatója volt a Nobel-díjas fizikus, akinek A Feynman-előadások fizikából című könyve immár negyedik részét tarthatja kezében az olvasó. Minden idők legnépszerűbb fizikakönyvét Feynman eredetileg nem is könyvnek szánta. Az 1960- as évek elején előadás-sorozatot tartott a Kaliforniai Műszaki Intézetben a fizika alapjairól, s ezután többen felvetették, hogy talán ki kellene adni nyomtatásban is az elhangzottakat. Amikor végül, többszöri gondos átfésülés után megjelent a könyvsorozat, óriási sikert aratott: fizikusok és mérnökök nemzedékei forgatták ezt a könyvet, amelyből minden más könyvnél könnyebb volt megérteni a fizikát – vagyis megtanulni fizikául gondolkodni.

Miben rejlett Feynman titka? Mindenekelőtt különleges érzéke volt ahhoz, hogy a lehető legegyszerűbb matematikai formulákat használja a fizikai törvények bemutatásakor. Éppen ezért a Feynman-sorozat villámgyorsan népszerűvé vált a laikusok körében is. De legalább ennyire fontos, hogy a fizikus kitűnően alkalmazza könyvében a hétköznapi hasonlatokat, így érthetőbbé teszi a fizikai törvényeket. Mindehhez csak hab a tortán Feynman könnyed, humoros stílusa, amely valósággal magával ragadja az olvasót. A Feynman-sorozat most megjelent része a relativisztikus elektrodinamikával, a kristályszerkezetekkel, a dia-, para- és ferromágnesességgel, illetve a folyadékok áramlásával foglalkozik. Az olvasó azonban nem csak a fizika ezen területeivel ismerkedhet meg a könyvből: segítségével még nagyobb kedvet kap ahhoz, hogy megértse egész világunk működését.

Richard P. Feynman: A Feynman-előadások fizikából, 4. kötet. Typotex, 2021. 6900 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/20. számában jelent meg május 14-én.

Címkék: fizika, Richard Feynman