Tíz újabb fiatal jutott közel ahhoz, hogy nagyjátékfilmet rendezhessen

Tíz újabb fiatal jutott közel ahhoz, hogy nagyjátékfilmet rendezhessen

A korábbi, 4. Inkubátor Program nyertesei, balról jobbra: Fazekas Máté Bence, Mayer Bernadette, Dér Asia, Csáki László, Felszeghy Ádám, Szilágyi Fanni. Azóta bizonyítottak. (Fotó: Posztós János/Magyar Nemzeti Filmalap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiválasztották a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának döntéseit, így tíz újabb fiatal került közelebb ahhoz, hogy nagyjátékfilmet rendezhessen – tájékoztatta az NFI az MTI-t. Az erről szóló hírre már csak azért is érdemes figyelnünk, mert az elmúlt években az Inkubátor Programból kerültek ki a legszínvonalasabb magyar filmek. Csak az idei évből olyanokat érdemes kiemelni, mint Baranyi Benőtől a Zanox, Szilágyi Fannitól a Veszélyes lehet a fagyi vagy Fazekas Máté Bencétől a Kilakoltatás.

A programot nyolcadik alkalommal hirdették meg, és közel hetven pályakezdő rendező jelentkezett. A pályázataik közül szakmai előzsűri választotta ki a támogatott filmterveket. A tíz szerencsés először fejlesztési támogatást kap, majd öten gyártási támogatáshoz is jutnak.

Idén Brauner Máté Eltérítés című filmje, Korom Annától a Lady Sunshine, Bíró Bálinttól és Paczolay Zsófiától a Budapest, Fabrika című filmtervek, valamint Fekete Tamástól a 1:56:14, Füzes Dánieltől az Ellentétes alapállás, Tóth Lili Laurától a Magda, Ducki Witektől a Kiszáradás, Schnabel Annabellától a Paszulykám, Szabó Márton Istvántól a Szépkorúak, továbbá Kocsányi Andrástól a Sine Morbo című filmtervek kerültek be a kiválasztottak közé.

Az említett rendezők eddig ígéretes rövidfilmjeikkel vétették észre magukat. Korábban írtunk már Füzes Dániel munkáiról, de Ducki Witek és Schnabel Annamária munkái is érdemesek a figyelemre. 

A nyertes tervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A Nemzeti Filmintézet programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, így eddig összesen 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 film el is készült.

Az idei pályamunkákat a szakmai előzsűri, Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek bírálták el és választották ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek. A 2015-ben életre hívott Inkubátor Programra évente átlagosan 70 pályázat érkezik. Az eddig támogatott filmek között volt többek közt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című filmjét többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje pedig a locarnói fesztiválon mutatkozott be.