Bernie for President!

Bernie for President!

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen az Iowa állambeli Cedar Rapids városban 2020. február 2-án. Az elnökválasztást november 3-án tartják (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bernie Sanderst támogatni biztos kudarc. A magát demokratikus szocialistának nevező szociáldemokrata politikus olyan fába vágta a fejszéjét, amelyről fél évtizede még általános vélemény volt, hogy nemcsak elpusztíthatatlan, de aki fejszét emel rá, annak politikai pályája egyszer s mindenkorra véget ér. Ezzel szemben Bernie Sanderst négy éve a demokrata párt- és pénzelit trükkök százait bevetve volt csak képes megakadályozni, hogy elinduljon az elnöki címért, és megakadályozza Donald Trump országfoglalását. Most, négy évvel később Sanders erősebb, az általa képviselt baloldaliság pedig népszerűbb, mint valaha. Miért biztos kudarc mégis támogatni őt?

Nos, azért, mert Bernie Sanders hiába a leghitelesebb és legnépszerűbb jelölt, aki első napjától fogva ellenezte a zsákmányszerző iraki háborút, aki a 2008-as hitelválság kirobbanásakor emlékezetes beszédben mutatott rá a Wall Street felelősségére, aki évtizedek óta küzd a rasszizmus ellen, a női jogokért és a szociális igazságosságért, ha az amerikai politika legnagyobb hatású szereplői, az óriáscégek tulajdonosai mindent elkövetnek majd, hogy megbuktassák, hisz Sanders az ő vagyonukat, az ő előjogaikat, az ő politikai befolyásukat rendszerhibának tekinti, amely kezelhetetlen társadalmi igazságtalanságokat, kaszinókapitalizmust, véres háborúkat és rosszul működő demokráciát eredményez.

Vajon a demokratikus szocialistának áll a világ? | Magyar Hang

Bernie Sanders egyetlen centet sem fogad el tőlük, kampányát mikroadományokra építi, ez azonban nem akadályozza meg a milliárdos cégtulajdonosokat, hogy számolatlanul öntsék a pénzt Sanders ellenfeleinek kampányába, hogy a Demokrata Párt tisztviselőit és politikusait felvásárolják, hogy a CNN-t Sanders karaktergyilkolására használják, és hogy szüntelenül zsarolják a közvéleményt: Bernie Sanders nem jó jelölt, mert Donald Trump le fogja győzni őt.

S ha Sanders mégis a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik, továbbra sem lesz esélyes az elnöki cím elnyerésére, Trump kormányzása ugyanis gazdaságilag sikeres, populizmusa népszerű, hivatalban lévő elnökként pedig helyzeti előnyben van. Az előzetes várakozások a többi demokrata jelöltnek sem ígérnek sok jót, akik közt nincs olyan karizmatikus vezető, amilyen Barack Obama volt, Donald Trump pedig hiába minden idők egyik leggyűlöltebb amerikai elnöke, nehéz elképzelni, hogy legyőzze őt az a Joe Biden, aki a mai napig nem tudott elszámolni azzal, hogy mit és mennyit keresett a fia az ukrajnai gázüzletben.

Egyesült Megosztott Államok | Magyar Hang

Sandersnek úgy kellene elnökké válnia, hogy a kampány során olyan vörös veszedelemnek lesz lefestve, mint a Kaliforniában partra szálló Kínai Népi Felszabadító Hadsereg. Sandersnek úgy kellene elnökké válnia, hogy a teljes Szilícium-völgy a gyűlölt és megvetett Trump mögé áll majd, mert nem akarnak hallani sem a feldarabolásukról, sem a szigorú állami szabályozásukról. Sandersnek úgy kellene elnökké válnia, hogy a minimálbér emelése a cégeknek, az alanyi jogú egészségbiztosítás meg azoknak a munkavállalóknak nem tetszik, akik azzal máris rendelkeznek, s igazságérzetüket sérti, hogy míg nekik meg kell dolgozniuk érte, másoknak majd ingyen jár. Ha Sanders el tudja magyarázni a többségnek, hogy ez igenis működik, hogy Svédországban meg Dániában nem lett sem csőd, sem pedig szocializmus, és elnökké választják, ezekbe az intézkedésekbe akkor is belebukik.

Ha Bernie Sanders az Egyesült Államok elnöke és a világ legnagyobb hatalmú embere lesz is, a belpolitikában a képviselőház és a szenátus támogatása nélkül csak korlátozott lehetőségekkel bír majd – márpedig az, hogy terveiben a kongresszus mindkét házának többsége támogassa, egyenesen elképzelhetetlen. E ponton nehéz vitatni a közismert anarchista bölcsességet, amely szerint ha választással bármit meg lehetne változtatni, már betiltották volna. Ha Bernie Sanders az Egyesült Államok elnöke lesz is, mindenképp a kultúrharc és az identitáspolitika foglya marad. Szektájának posztmodern világmegváltása gyorsan felülírja majd a szociális jogok és a klímavédelem igényét, hisz a társadalmi és gazdasági intézmények átalakítása korántsem olyan átélhető, mint Woody Allen, Louis C. K. vagy Kevin Spacey nyilvános lincselése.

Egy Puskás stadionnyi pénzt égetett el hirdetésre, bármiféle eredmény nélkül | Magyar Hang

Mint arról írásom címe tanúskodik, reménytelen helyzete dacára Sanders sikeréért szorítok: annak ellenére hiszek a jelöltségében, hogy kudarcában szinte biztos vagyok. Egy rossz rendszert lebontani, és egy társadalmat átformálni nem pár éves folyamat. Annak a programnak a megvalósítása, amelyre Bernie Sanders politikai karrierjét feltette, évtizedeket igényelne, méghozzá olyan évtizedeket, amelyek során az ancien régime defenzívába szorul, s amelyek során olyan nemzedékek nőnek fel, akiknek a Sanders által képviselt értékek már természetesek. Cégről cégre, városról városra, államról államra bebizonyítani, hogy a jövő zöld és szolidáris, nem sikerülhet egy-két ciklus alatt – de akárhogy is: Sanders az elmúlt öt évben elérte, hogy a szociáldemokrácia a Demokrata Párt alig létező, radikális baloldali platformjának ideájából a párt legnépszerűbb politikai termékévé váljon.

Most Bernie Sanders személye által az Európában megvalósult északi jóléti modell fertőzi vissza azt az angolszász berendezkedést, amely a nyolcvanas években Ronald Reagan és Margaret Thatcher vezetése alatt megfertőzte Európát a neoliberalizmussal. Rég időszerű, hogy az Egyesült Államok obszcén szociális különbségekhez szokott elitje és társadalma némi szolidaritást tanuljon, kérdéses azonban, hogy az amerikai vadkapitalizmus megváltoztatható-e anélkül, hogy előbb összeomlana.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/9. számában jelent meg február 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2020/9. számban? Itt megnézheti!