Orbán a járványtagadóknak puncsol

Orbán a járványtagadóknak puncsol

Orbán Viktor és a „Maszk használata kötelező” figyelmeztetés

Fotó: Facebook/ Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor pátyi látogatásától hangos a magyar sajtó, és ehhez a miniszterelnöknek nem kellett mást tennie, mint vásárolnia néhány süteményt egy cukrászdában. Orbán éppen Menczer Tamás külügyi államtitkár mellett kampányolt a Pest megyei városban, ám ez nagyjából mellékes, hiszen Menczer nemhogy a táskahordozó, inkább a fülön fogott táska szerepét tölti be a pátyi sütizésről készült Facebook-videóban: megy, ha viszik, szolgálatkészen mosolyog, viccelődik a főnökkel.

A cukrászdás eset persze nem attól kapott nagy visszhangot, hogy Orbán két mignon puncsot vett magának és egy egész sor Rákóczi-túróst az unokáinak. Hanem attól, hogy Menczerrel lazán, maszk nélkül sétáltak be a cukrászdába, majd hosszan időztek egy pultra ragasztott matrica mellett, ami öles betűkkel – analfabétáknak maszkos ikonnal – üzente: „Maszk használata kötelező!”. A miniszterelnök pedig úgy tett, mintha nem látná a tőle centikre lévő figyelmeztetést, kedélyesen kvaterkázott az amúgy maszkot viselő cukrászokkal.

A független/ellenzéki média és a Facebook népe is felhördült a jogsértőnek tűnő húzás miatt – nem alaptalanul, hiszen a miniszterelnök nem először sértette meg a mindenki számára kötelező maszkviselési szabályokat. A videón azonban annyira hangsúlyos volt a tiltó tábla és annak semmibe vétele, hogy az magában gyanús lehetett volna.

Hétfőn pedig kiderült, mi volt a trükk: „lábon lőtte magát, lyukra futott a baloldali sajtó” – írta diadalittasan a kormánypárti lapok, melyek az Origót idézve gyakorlatilag egy időben számoltak be a nagy leleplezésről. Ennek lényege, hogy a járványügyi védekezésről szóló, tavaly novemberi kormányrendelet szerint csak a vendéglátó üzletek dolgozóinak kell maszkot hordaniuk, a fogyasztó vendégeknek nem.

A felvételről persze nem derült ki, hogy Orbán már a cukrászdában rávetette magát a mignonokra (a helyben fogyasztott süteményeket amúgy tányéron és nem a videón látott papírtálcán szokták szervírozni). Így jöhetett be a cselvetés is: sikerült átverni a felületesen ítélkező „libernyákokat”, úgy, hogy Orbán közben nem sértett törvényt.

Az apró politikai győzelemnek azonban komoly ára lehet. Orbán Viktort úgy tűnik, nem érdekli, hogy videójával a járvány elleni védekezés hitelességét gyengíti és általában, a szabálykövetésbe vetett hitet. Hiszen sok nézőhöz már nem jut el a csűrcsavaros jogi érvelés. Bennük csak a miniszterelnök képe marad meg – ahogy jókedvűen, maszk nélkül áll egy maszkviselést megkövetelő tábla előtt, látszólag beintve (az általa előírt) szabályoknak.

Erős bátorítás ez az oltáselleneseknek, vírustagadóknak, vagy azoknak, akiknek csak szimplán elegük van a korlátozásokból. Miközben az 5. hullám csúcsán naponta 18–20 ezer új covidos esetet találnak, és eddig több mint 41 ezer ember halt bele (!) a fertőzés következményeibe, a miniszterelnök járványtagadóknak, renitenseknek puncsol. Egy olyan országban, ahol simán megkéselnek minket, ha a buszon rossz embert kérünk meg: ugyan, vegye már fel a maszkját, vagy ahol orvosokat, virológusokat érnek halálos fenyegetések, Orbán hazug lázadása több, mint az ellenzéket célzó médiahack. A hatalommal való visszaélés olyan erkölcsileg káros formáját láthatjuk, melynek haszna egy tál lencsénél is kevesebbet ér – a jutalom néhány ezer lájk, és az ellenzék átverése felett érzett káröröm.