A szél esete a kakasokkal

A szél esete a kakasokkal

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Parlamentben 2015. február 17-én (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid hír: Nagy területeket foglalt vissza az ukrán sereg, gondban az oroszok (Index, 2022. 09. 13.)

Nógrádi György úgy fogalmaz a HírTV stúdiójában, hogy az ukrán sereg egy mindannyiunk által várt nagy győzelmet arathat, s mindeközben megigazítja nyakában Sahtar Doneck-es szurkolói sálját. Bayer Zsolt a nyomda ördögére utal, amikor azt írja legújabb „Kék-sárga győzelem a láthatáron” című jegyzetében, hogy a legutóbb Ukrajna vonatkozásában általa használt „lator állam” kifejezést kiragadták szövegkörnyezetéből. Különben is e jelző pozitív töltetére már az odrüsz nyelvemlékekben is találunk szemantikai utalásokat, hiszen Szitalkész uralkodása idején a lator jelző fényességes, nemes jelentéssel bírt, aki pedig ezt nem hiszi el, idézet Bayer jegyzetéből, „Kapja be a f…mat!”…

Az M1 váratlanul főműsoridőben kezdi sugározni a Nép szolgája című sorozat epizódjait, másnapi nyolcszoros ismétléssel. Az epizódok után stúdióvendégek vitatják meg az egyes részek tartalmát, állandó meghívott Kálomista Gábor. A Bohár-Deák duó Borbás Marcsival kijevi jércemellet készít a Duna TV-n az Ukrajnáról szóló egész napos rendkívüli műsorfolyamban.

A CÖF Békemenetet szervez, amelyet ifj. Lomnici Zoltán az Ukrán Nemzeti Közszolgálati Televízió stúdiójában akképp vezet fel, hogy várja Magyarország Ukrajnáért tenni akaró minden állampolgárát kék-sárga kokárdába öltözve a Hősök terére. A vezérmolinó a „Vissza a Krímet” feliratot hordozza majd, az első sorokban pedig az ukrán identitását néhány napja felfedező Győzike és a keleti ortodox egyházba épp a héten belépő Tóth Gabi vonulnak majd…

Orbán Viktor belép az Ukrán-Magyar Baráti Társaságba, s felajánlja székhelyül a civil szervezet számára a Parlament északi szárnyát. Az Országgyűlés ünnepi ülésén kétharmados többséggel január 25-ét, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij születésnapját hivatalos állami ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítja. Az ukrán elnök meghatódik, mire Hollik István is így tesz, miközben ez utóbbi azért megjegyzi, hogy Gyurcsány Ferenc bizony tartózkodott a szavazásnál.

A Fidesz országszerte Zelenszkij-köröket szervez, méltatva az ukrán elnök tevékenységét, életútját. A Párt legközelebbi frakcióülését Odesszában tartja. A képviselők odaútját szolidaritásból ukrán gépjárművekkel oldja meg a Parlament hivatala, Rákay Philip például Beregsurányon hagyva G-osztályú Mercedes terepjáróját, a határon átkelve egy ZAZ-965-ös típusú Zaporozseccel teszi meg az utat a földközi-tengeri üdülővárosig.

Szijjártó Péter felavatja az első „Állítsuk meg Moszkvát” gigantposztert Kispesten, és úgy nyilatkozik, hogy Magyarország mindig is barátként tekintett Ukrajnára, és a szankciók megtették a hatásukat. A nyilatkozat után három percen belül megjelennek a Megafon videói a Facebookon. Dér Stefi szupergyors ukrán nyelvtanfolyamra iratkozik be, Trombitás Kristóf szakálla egyik felét sárgára, másik felét kékre festi, s aztán ezt mondja: „Magyarország mindig is barátként tekintett Ukrajnára, és a szankciók megtették hatásukat!”

Dúró Dóra orosz útikönyvet darál, Menczer Tamás pedig dupla barnító sminket kér az arcára az ATV stúdiójában, amikor Rónai Egon arról faggatja, miért álltunk át az ukránok oldalára. Deutsch Tamás is kiposztol egy háború előtti Ukrajna térképet, alá csak ennyit ír: „Én megmondtam! Ennyi!”

Címkék: ukrajnai háború