Az ukránok szerint még több hadifogoly érkezhet Magyarországra

Az ukránok szerint még több hadifogoly érkezhet Magyarországra

Képünk csak illusztráció! Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orosz Ortodox Egyház újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra – írja az Index az ukrán RBC hírportál értesülésére hivatkozva. A lap megfogalmazása szerint Magyarország az Orosz Ortodox Egyház „közvetítésével” ukrán hadifoglyok újabb csoportjának átvételét tervezi. Az RBC az ukrán titkosszolgálatok névtelen forrásaira hivatkozik, és azt írja, hogy „mint legutóbb, ez is az ukrán fél részvétele és beleegyezése nélkül történik”. 

Az egyik forrás szerint „az Orosz Ortodox Egyház környezetéből” máris aktívan tárgyalnak a magyar kormány képviselőinek közelgő oroszországi látogatásáról, amelyre az előzetes információk szerint valószínűleg augusztus 8-11. között kerülhet sor. A látogatás célja főként a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő fordulójáról szóló tárgyalás – idézik az ukrán hírszerzőt. Az ukrán lap szerint orosz részről az Orosz Ortodox Egyház zsinatának egyik tagja, Anton Sevrijuk metropolita lesz a tárgyaló fél. Ő tavaly június óta a moszkvai patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

Mint arról lapunk is beszámolt, ugyanezen a csatornán keresztül korábban 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak, titokzatos körülmények között, ami heves vitához vezetett az ukrán és a magyar fél között. Kijev súlyos vádakat fogalmazott meg többször is, azt állítva, hogy a kárpátaljai katonákat Magyarországon megfigyelés alatt tartják és korlátozzák is a szabadságukat. A magyar kormány azt állítja, erről szó sincs. A legutolsó hírek szerint öten már visszatérhettek Ukrajnába.