„Azzal harcolunk a vírus ellen, amink van”

„Azzal harcolunk a vírus ellen, amink van”

Gál Kristóf alezredes, rendőrségi szóvivő és Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megfeszített munkát végzünk, ezért nem tudtunk pontosan kezdeni – hangzott el egy órás késés után a koronavírus ügyében felállított operatív törzs sajtótájékoztatóján. Itt Lakatos Tibor rendőrezredes arról beszélt, miről már korábban mi is írtunk, hogy hat új megbetegedést regisztráltak, és mind a hat beteg kórházban van, jó az állapotuk.

A szlovén és osztrák határon – ahogy erről is beszámoltunk a nap folyamán korábban – tartottak összesen 35 ezer ellenőrzést, itt 500 embert küldtek karanténba. Később az ezredes kérdésre elmondta, hogy fegyelmi eljárást indítottak azzal a rendőrrel szemben, aki átengedte a bevallottan Olaszországból érkező kamionost, akivel a hatóságok is felvették a kapcsolatot. (Az ügyről ugyancsak írtunk korábban.)

Lakatos Tibor szerint egyébként jó állapotban van az a hat újabb magyar állampolgár, akiknél az elmúlt 24 órában diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: vannak olyanok, akik korábban azonosított fertőzöttektől kontaktszemélyként kaphatták el a fertőzést és olyan új betegek is, akiknél a fertőzés útját még nem azonosították; mindannyiukat kórházban kezelik.

A kormányablakok látogatóinak azt ajánlja az operatív törzs, hogy foglaljanak időpontot, és csak kivételes esetben látogassanak e nélkül. A kész okmányokat postai úton fogják megkapni az igénylők. Elhangzott, hogy az Emmi gondoskodik a védelemről, és hogy több ezer doboz maszk ment a háziorvosoknak, a speciális maszkokat is viszi a mentőszolgálat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy az iskolákban digitális munkarend lép életbe, vagyis nem bezár, csak más módszereket alkalmaznak a pedagógusok, ha rendelkeznek a megfelelő eszközökkel. „Ez nem a bandázás, összejárás időszaka” – mondta Maruzsa, hozzátéve, hogy nem jó, ha „elindul a homeschooling”. Felhívta a figyelmet, hogy semmiképpen se a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, otthoni felügyeletet javasolt szülőkkel, szomszédokkal. Az iskolai menzák működnek majd, de az étkezőket nem lehet majd használni.

Így taníthatnak koronavírus idején a pedagógusok | Magyar Hang

Online beadandó dolgozat, videós beszámoló, prezentáció – ez várhat a diákokra a koronavírus miatti új oktatási rendszerben.

A digitális oktatáshoz módszertani útmutatót tesznek közzé, ennek kapcsán pedig megjegyezte, hogy ne azt nézzük, hogy mi, miért rossz, vegyük elő a pozitív énünket „Azzal harcolunk a vírus ellen, amink van, ez komoly kihívás, és egyben innovációs kihívás is” – közölte. A kormány közben visszaadja az önkormányzatoknak a jogot, hogy helyben döntsenek az óvodákról.

Kérdésre, hogy az elmaradott térségekben hogyan lesz megoldva a digitális oktatás, elmondta, hogy rengeteg eszköz áll rendelkezésre, a lakosság okostelefon ellátottsága jó, és vannak digitális jólétpontok, ahol hozzá lehet férni az internethez, illetve analóg eszközök is, mint a levél és a telefon.

Elhangzott, hogy nincs napirenden a budapesti reptér lezárása, hogy fognak tárgyalni a munkából kiesők kompenzációján. Az új fertőzöttek kapcsán pedig annyit mondott, Lakatos, hogy zajlik a kontaktkutatás, és közölte, hogy egészségügyi dolgozó nem fertőződött a koronavírussal.