Hvg.hu: egyre több tanár kap figyelmeztetést a tankerületektől

Hvg.hu: egyre több tanár kap figyelmeztetést a tankerületektől

Tanártüntetés Budapesten (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több pedagógus szerint a következő napokban legalább ezer olyan tanár fog figyelmeztető levelet kézhez kapni a tankerülettől, akik részt vettek a polgári engedetlenségben – írja a Hvg.hu információira hivatkozva.

Többek között élőláncot állnak pénteken a szülők és diákok a kőbányai Szent László Gimnázium épülete előtt, miután felröppent a hír, hogy elbocsátják az egyik tanárt. Egy Facebook-bejegyzésből kiderült, hogy a végzős gimnazisták egyik osztályfőnöke október 5-én polgári engedetlenség keretében tiltakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsátása ellen. Ezért a szülők szerint a Kelet-Pesti Tankerület pénteken neki is személyesen kézbesíteni fogja az azonnali hatályú felmondást. A szülők az épület előtt, a diákok az épületen belül állnak majd őrt, 8 és 14 óra között, egyórás váltásban, hogy a felmondó levelet hozónak a szemükbe kelljen nézni. Készítenek egy molinó kaput is, azzal a szöveggel, hogy „Barátom, hát ezért jöttél!” (Máté evangéliuma 26:50, Júdás árulása).

Hasonló akcióra kerülhet sor a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnáziumban. Mint lapunk is megírta, huszonnégy, névre szóló levelet kaptak a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium azon oktatói, akik szerdán polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A címzettek a borítékokat nem vették át az igazgatótól, arra hivatkozva, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgató, hanem a tankerületi vezető, Rábel Krisztina. Péntek reggel közösen mennek a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé, hogy személyesen vegyék át a leveleket. 

Szintén a Külső-Pesti Tankerületi Központ levelét kaphatta kézhez 18 tanár a pestszentlőrinci Brassó Utcai Általános Iskolában. Mivel hétfőn csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz, a levélben arra figyelmeztetik őket, hogy a legközelebbi alkalommal rendkívüli felmentéssel bocsátják el őket. „Kérem, hogy a jövőben a hasonló magatartástól tartózkodjon” – írják a levélben.

A lap úgy tudja, a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 11 tanára, és a  budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógusa kapott még hasonló levelet. Ez utóbbi iskola esetében a figyelmeztetett, megfenyegetett tanárok közt van nagyjából az összes magyar és történelem tanár, a matematika és a nyelvtanárok jelentős része, körülbelül a tantestület fele. 

A polgári engedetlenségi akcióban való részvétel nem számít ugyanannak mint a sztrájkban való részvétel, tehát, ha a most figyelmeztetett tanárok újból „engedetlenkednek”, akkor már a kirúgásukat kockáztatják, ha a tankerületek követik az eddigi gyakorlatot. Miután egyes pedagógusok szerint legalább ezer tanár kap ilyen figyelmeztető levelet, akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani a nagy létszámhiánnyal küszködő közoktatásban.

Mint arról beszámoltunk, az oktatás helyzete miatt tiltakozók szerdán, a pedagógusok világnapján tartottak nagyszabású megmozdulásokat: reggel élőlánc, napközben sztrájkok és polgári engedetlenségek, kora este hídfoglalás, este pedig egy jelentős demonstráció zajlott a Kossuth téren. Emellett október 14-ére, azaz jövő péntekre újabb sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), és a szervezet részt vesza diákok október 23-ára meghirdetett szolidaritási tüntetésén