Novák Katalin amerikai diákoknak: A szívhangrendelettel az emberi élet fontosságára tanítunk

Novák Katalin amerikai diákoknak: A szívhangrendelettel az emberi élet fontosságára tanítunk

Novák Katalin beszédet mond az amerikai, kansasi Benedictine College keresztény főiskola hallgatói előtt, 2022. szeptember 26-án

Fotó: Facebook / Novák Katalin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Novák Katalin a videóban arról beszél, hogy a szívhangrendelet egyfajta oktatási eszköz, amellyel a valósággal szembesítik a várandós nőket
• 
Azért jött Kansasba, mert elnökként azt csinál, amit akar,
• 
Rangos kinevezések helyett inkább egy negyedik gyerekre vágyott volna
• 
Magyarország „elég bonyolult helyzetbe került” az ukrán háború és az orosz energiafüggés miatt
• 
A kormány csak visszaadja az oktatást, egészségügyet és szociális ügyeket az egyházaknak
• 
Brüsszel szerinte azért tart vissza forrásokat, mert nem tiszteli a magyar választók kormányról hozott döntését, és ez nem demokratikus hozzáállás

Viszonylag kis visszhangot kapott Novák Katalin amerikai körutazásának kansasi állomása: a köztársasági elnök szeptember 26-án a Benedictine College keresztény főiskolára látogatott, hogy ott beszédet mondjon a hallgatók előtt. Az eseményről ugyan beszámolt a kormánypárti sajtó, kiemelve Novák beszédének sarokpontjait, ám a teljes szöveget nem ismerhettük meg.

Elnökként azt csinálsz, amit akarsz

A Benedictine College Youtube-oldalára ugyanakkor felkerült az elnöki beszédet bemutató vágatlan videó, melyben Novák kötetlenül mesél saját életéről, a kormány oktatási és családpolitikai céljairól, és hallgatók kérdéseire válaszol. Innen tudhatjuk azt is, hogy Novák saját ötletként választotta a kansasi főiskolát a látogatás helyszínéül – és hogy lányát, a 14 éves Katát is magával vitte Amerikába, mert így sokkal elviselhetőbbek az ilyen hivatalos utak.

„Ide akartam jönni – a kollégáim kicsit aggódtak, mert ez nem valami hagyományos dolog, amit az elnök szokott tenni. De úgy gondoltam, nincs olyan, hogy »mit kellene tennie egy elnöknek«. Tulajdonképpen azt csinálsz, amit akarsz, bizonyos keretek között” – mondta Novák Katalin.

A kmbc.com nevű portál (az oldalt a Google webcache felületéről nyitottuk meg) megszólaltatta a főiskola dékánját, Kim Shankmant is. Shankman úgy tudja: az elnök mindenképp szeretett volna fiatal hallgatókkal találkozni, és egy benedictine-s öregdiák szülei ajánlották az elnöknek a kansasi intézményt.

Hogy az útnak mennyire nem volt magyar vonatkozása, azt jelzi, hogy beszéde elején Novák Katalin nagy vonalakban be kellett mutassa Magyarország történelmét, nyelvét, földrajzi elhelyezkedését, kihangsúlyozva az állam keresztény alapjait és szellemiségét is – a hozzászólók közül pedig volt, aki kiejteni sem tudta a Hungary országnevet.

A szívhang, mint oktatási segédeszköz

Az elnök több mint 40 percen keresztül beszélt: ezalatt egy életvédő, abortuszellenes, a vallást és a politikát tudatosan ötvöző kormány munkáját mutatta be a hallgatóságnak. Novák Katalin talán egyik legerősebb állítása az volt, hogy a nemrég elfogadott szívhangrendelet valójában egyfajta oktatási eszköz a magyarok számára.

„Alkotmányunkban kristálytisztán szerepel, hogy emberi életet védeni kell, és ennek fő eszköze az oktatás. Mindenkit meg kell tanítani az emberi élet fontosságára, szépségére, (...) arra, mikor kezdődik az élet. Ezért is vezettünk be Magyarországon különböző eszközöket, rendeleteket. Hogy például a legutóbbit említsem: ha egy terhes nő abortuszra akar menni, először be kell mutassák neki a szonográfon a magzatot (vagyis a szívhangot- a szerk) , és ekkor konfrontálódnia kell a valósággal. És aztán két alkalommal kell résztvennie (a nőnek) konzultáción, vagyis még újragondolhatja a döntését” – mondta az államfő (a videóban 13:52-től)

A másik oldalról pedig masszív családtámogatási rendszerrel biztatják gyermekvállalásra a magyarokat –tette hozzá Novák. Ideszámolta többek között a már várandós kortól kapható állami támogatásokat, a diákhitel gyerekszámtól függő felfüggesztését, felezését és eltörlését – de azt is, hogy 4 gyermek születése után egy nőnek nem kell többé már adót fizetnie. Novák Katalin azt is megjegyezte, hogy a magyar állam a GDP 6,2 százalékát fordítja a családtámogatási rendszerre –majd biztatta a kansasi diákokat: ha Magyarországon alapítanak családot, ebből ők is részesülnének.

Novák szerint az intézkedéseknek köszönhetően tíz év alatt 25 százalékot nőtt a magyar termékenységi arány. Emellett felére esett vissza az abortuszok aránya, és a válások száma 60 éve mélyponton van – mondta Novák (azt viszont nem hangoztatta, hogy a válások száma tavaly ismét megugrott, és öt éve nem látott magasságot ért el.)

Visszaadják, ami az egyházé: az egészségügyet és az oktatást is

Hogy Magyarországon állam és egyház szétválasztása, a szekularizáció csak névleges, jó ideje tapasztalhatjuk, Novák Katalin azonban teljes nyíltsággal beszélt arról a hallgatóknak, hogyan adják át az állami feladatokat az egyházaknak.

Egy főiskolás kérdésére – miként tudják erősíteni a keresztény szellemiséget a fiatalok körében – Novák azt mondta. „Hagyjuk, hogy az egyházak tegyék a dolgukat. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, de ezen dolgozunk. Biztosítjuk, hogy az egyházak átvegyék az oktatási feladatok bizonyos részét – mondhatjuk, hogy visszaadjuk nekik, ami eredetileg is hozzájuk tartozott”

Novák szerint ugyanígy így járnak el a szociális ügyekben, az egészségügyben is. Az oktatás terén az eredmények máris láthatóak: egyre több gyerek jár egyházi iskolába, és ezek a fiatalok az elnök szerint mondhatni, újranevelik saját szüleiket is.
Novák hozzátette, nagyon erős vallási közösségek működnek Magyarországon, melyeket az állam az egyházakon keresztül vagy akár direkt módon támogat. Példaként említette a tavaly Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melyre Ferenc pápa is ellátogatott – ám azt már nem árulta el, hogy a rendezvény az állam több mint 30 milliárd forintot (jelenlegi árfolyamon több mint 79 millió amerikai dollárt) adott.

Pedofiltörvény=woke és LMBTQ

Egy hallgató rákérdezett a tavaly elfogadott magyar pedofilellenes törvényre. Novák Katalin egyetlen szót sem vesztegetett a pedofil bűnelkövetőkre, helyettük , az LMBTQ-ról, sőt, a woke-ról is beszélt (aminek szintén semmi köze nincs a pedofíliához, annál több a vélt vagy valós társadalmi igazságtalanság elleni harchoz). Ezzel a kormány taktikáját követte, mely tudatosan alakította melegellenes jogi fegyverré a kezdetben szexuális bűnözőket célzó törvényt.

Látom a gyerekeket érő hatást, amit el sem lehet kerülni: ezért fokoznunk kell a tudatosságunkat, az ideológiai mozgalmak potenciális fenyegetésével szemben; ez egy propaganda –mondta a felvetett kérdésre válaszolva Novák. Szerinte „ők” tisztelnek másokat, de másoktól is elvárják ezt a fajta tiszteletet. A cél az, hogy első helyen a szülők legyenek a gyereknevelésben, aztán jöhet az iskola és a közösség – vélte Novák Katalin - ha valaki pedig azt állítja, hogy jobb döntéseket hozna a szülőknél nevelési kérdésekben, az téved.

„Elég bonyolult helyzetbe kerültünk”

Szőrmentén szóba került Magyarország Oroszországgal és az EU-val folytatott diplomáciai kötéltánca, sőt, az Magyarországnak szánt uniós támogatások felfüggesztése is. Előbbi kapcsán Novák úgy fogalmazott: nem tartozunk a leggazdagabb országok közé, nincsenek természetes erőforrásaink, így „elég bonyolult helyzetbe” kerültünk az ukrán háború és az Oroszországhoz kötődő energiafüggésünk miatt.

Az EU-források felfüggesztését pedig (a jogállami és korrupciós problémákat meg sem említve) lényegében azzal magyarázta, hogy az Európai Bizottság kormányzati szervként próbál működni, és nem tiszteli a magyar (valamint a lengyel és olasz) választók akaratát, akik Brüsszelnek nem tetsző kormányokra szavaztak.