Havi ötmilliós állami fizetést kap Palkovics László

Havi ötmilliós állami fizetést kap Palkovics László

Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója (b) és Armin Papperger, a harcjármûveket gyártó Rheinmetall AG elnöke kezet fog, miután aláírta a robbanószer gyártástechnológiájának tervezését és megvalósítását magában foglaló fővállalkozói technológiai szerződést a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem járt rosszul Palkovics László azzal, hogy lemondott a technológiai és ipari miniszteri posztról, az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként havi bruttó 5 millió forintban állapították meg az alapbérét – vette észre a 24.hu a cég alapítói határozatában. Palkovics így kétszer annyit keres, mint miniszterként, a tárcavezetők bérét ugyanis 2,6 millió forintra emelték a kormányalakítás után, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyári tájékoztatása szerint ez alól csak két kivétel volt: Nagy Márton és Csák János miniszterek ötmilliót kapnak havonta.

Palkovics lemondásáról november 9-én írta meg a sajtó, a kormány azonban csak november 14-én erősítette meg. November 16-án pedig már ki is nevezték a védelmi ipari stratégia végrehajtásáért felelős vagyonkezelő cég vezérigazgatójának, miután november 15-ével visszahívták az addigi vezetőt. Ugyancsak november 16-ától lett ügyvezetője Palkovics az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nek. Ez az 52 milliárd forintból kiépített zalai tesztpálya, a cég honlapja szerint ezt díjazás nélkül csinálja.

Decemberben kiderült, hogy a volt miniszter megkapta a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, továbbá ő vezetheti az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is. Az alapítvány teendői ugyanis az állami vagyonjuttatásokkal egyre gyarapodnak, az eddigiek (a Rába Nyrt. és a Győr-Pér Repülőtér Kft. részesedése) mellett további állami vagyonrészek kezelésére kell berendezkednie, olyanokra, mint az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a ZalaZONE Ipari Park Zrt., a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Techtra Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt. Hogy mennyi pénzzel jár az egyetemi kuratóriumi elnökség, azt nem közölték, de a 24.hu emlékeztet, hogy ugyanitt kuratóriumi tagként 1,5 millió forintot kap Szijjártó Péter és Dézsi Csaba András is. Miniszteri záró vagyonnyilatkozata szerint Palkovics László mindezek mellett havi bruttó 900 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetemtől kutatóprofesszorként.

Ráadásul Palkovics hamarosan a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának az elnöke lehet. ugyanis január 24-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze az N7 Holding Zrt., ahol az előterjesztés szerint visszahívják a felügyelőbizottság és az auditbizottság eddigi elnökét.