Ungár Péter: Abszurd indokkal utasították el az akkugyáras népszavazási kérdésünket

Ungár Péter: Abszurd indokkal utasították el az akkugyáras népszavazási kérdésünket

Ungár Péter, az LMP társelnöke (Forrás: Ungár Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurdnak tartja az LMP társelnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) indoklását, amellyel elutasították az akkugyárak ügyében benyújtott országos népszavazási kérdésüket. Ungár Péter a Magyar Hangnak azt mondta, hogy a testület kedd délután arra hivatkozva kaszálta el a kezdeményezésüket, hogy azzal túlzottan korlátoznák a helyi önkormányzatokat és az Országgyűlést. A népszavazási kérdésük lényege ugyanis az volt, hogy kötelező legyen helyi referendumot kiírni minden olyan településen, ahol „szennyező akkumulátor-gyárat” akar a kormányzat építeni. Márpedig – érvelt Ungár Péter – ha egy ilyen törvényjavaslatot a parlamentben nyújtana be, ott elvileg jogszabály születhetne belőle.

A politikus lapunknak elmondta azt is, hogy bíróságon támadják meg az NVB döntését és abban reménykednek, hogy ott majd a javukra döntenek. Emellett további kérdéseket is megfogalmaznak és beadnak, ezekről azonban részleteket egyelőre nem tudott mondani. Mindenesetre ha bármelyik kérdésben lehetne referendumot tartani, Ungár Péter szerint készen állnának arra, hogy nekikezdjenek a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésének. – Minden mérés azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége nem ért egyet azzal, hogy akkumulátor-gyarmat legyünk – mondta, hozzátéve, hogy szerinte egy ilyen ügyben „az embereket komolyan kell annyira venni, hogy tudnak dönteni”. Azt gondolja egyébként, hogy ha eljutnak idáig, a többi ellenzéki párt is segítene az aláírások összegyűjtésében, hiszen ők is az LMP-hez hasonló állásponton vannak ebben az ügyben.

Az ellenzéki társelnök az NVB döntése után azt is kiemelte, hogy nem várhatnak tovább, nem várhatják meg még egy parlamenti ciklus befejeződését, hogy megvédjék a magyar vizet és termőföldet, megvédjék azt, hogy egészséges környezetben tudják az emberek felnevelni a gyereküket. Szavai szerint a Fidesz fél attól, hogy megkérdezze az emberek véleményét, mert tudják, hogy a zöldek pártján vannak. Itt felidézte azt is, hogy az internetadó visszavonásakor Orbán Viktor azt mondta, hogy csak a kommunisták tudnak a nép ellenében kormányozni. Ungár Péter szerint ugyanakkor az látszik, hogy a kormány is ezt teszi.

Érdekesség, hogy az LMP az egyetlen párt, amelynek Debrecenben – ahol a leghangosabb a tiltakozás jelenleg a tervezett akkugyár ellen – egyszer már elfogadták egy helyi népszavazási kérdését. A párt ugyanakkor itt fékezett és egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Ezt akkor lapunk kérdésére azzal magyarázták, hogy a kormány egyre nyíltabban felvállalta, hogy Magyarországot akkumulátor-nagyhatalommá akarja tenni. – Ezért meggyőződésünk, hogy ez egy országos probléma, amire ha van lehetőség, országosan kell nemet mondani, mert amíg ezt nem tesszük meg, addig egy település lakói sincsenek biztonságban ezektől a hangos, szennyező és elképesztően energiaigényes monstrumoktól – közölték akkor.

Azóta Debrecenben a helyi választási bizottság már több kérdést is elkaszált, de vannak még újabbak, amelyeket meg kell vizsgálniuk.

Emellett a beruházó CATL kínai akkumulátorgyártónak kiadott katasztrófavédelmi és környezethasználati engedélyt is megtámadták a bíróságon, a kínai beruházó így egyelőre nem rendelkezik azokkal az engedélyekkel, amely feltételei az építési engedély kiadásának.