A brit kormány már elképzelhetőnek tartja a laborszökevény-elméletet

A brit kormány már elképzelhetőnek tartja a laborszökevény-elméletet

Rishi Sunak távozik londoni otthonából 2022. október 24-én (Fotó: MTI/AP/David Cliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány már elképzelhetőnek tartja azt is, hogy laborból került ki a koronavírus-járványt elindító SARS-CoV-2 vírustörzs – derült ki a The Telegraph cikkéből. A lap hetek óta cikkezik Matt Hancock volt egészségügyi miniszter kiszivárgott WhatsApp-üzeneteiről. A „Lockdown Files” nevű sorozatból kiderül, hogy a brit kormány nem egyszer ötletszerűen döntött az aktuális járványügyi szabályokról. Előfordult, hogy azért vezettek be iskolai maszkviselést, hogy az ellenzék ne támadja őket, máskor úgy próbáltak játszani az adatokkal, hogy az aktuális intézkedéseiket támasszák alá. Megesett továbbá, hogy a brit kormányzat egyik tagja a tanárokon gúnyolódott, azzal vádolva őket, hogy nem szeretnek dolgozni. (Később állítva, hogy ezt csak a szakszervezetekről mondta.)

Most kiderült, Matt Hancock korábbi miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt: a vírus egy vuhani laborszivárgás eredményeként szabadulhatott el. A brit kabinetiroda viszont kicenzúrázta a készülő Hancock-könyvből ezeket a részeket, kijelentve egyúttal, „teljesen véletlen”, hogy a vírust egy kormányzati laboratórium közelében fedezték fel. A Downing Street 10. most már nem ismételte meg ezt az álláspontot, elképzelhetőnek nevezve, hogy valóban laborszökevényről van szó. Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott, még mindig számos kérdés válaszra vár, az Egyesült Királyság pedig egy átfogó, átlátható és a tudomány vezette felülvizsgálatot szeretne látni. Amíg ilyen nem születik, minden lehetőséget elképzelhetőnek tart. Kormányzati források szerint nem haboznának elfogadni a laborteóriát, illetve elítélni Kínát a történtekért, ha bebizonyosodna, hogy valóban így történt.

Korábban Hancockot még arra kérték, távolítsa el a Pandemic Diaries című könyvéből azokat a részeket, amelyek megkérdőjelezték a hivatalos kínai álláspontot. A brit vezetés úgy ítélte meg, hogy az említett mondatok megjelenése nemzetbiztonsági kockázatokkal járna. A kabinetiroda államtitkára, Simon Case felelt a korábbi miniszterek által írt könyvek vizsgálatáért. A politikus pedig a Telegraph szerint további magyarázkodásra kényszerülhet, miután a kiszivárgott üzenetek szerint viccelődött a járvány idején karanténba kényszerített, hotelekben elszállásolt utazókon is. Növekszik a nyomás a Rishi Sunak vezette kormányzaton is, hogy határozottabban foglaljon állást Kínával szemben.