Csak tűzszünet esetén engedné el a Hamász a Gázába hurcolt túszokat

Csak tűzszünet esetén engedné el a Hamász a Gázába hurcolt túszokat

Izraeli légicsapás Gázában 2026. október 26-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások mintegy 6546 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engedheti el a túszait a Hamász palesztin mozgalom, amíg nem születik tűzszüneti megállapodás – jelentette ki Abu Hamid, az iszlamista palesztin szervezet Moszkvában tárgyaló küldöttségének képviselője a Kommerszant című lapnak.

Azt állította, hogy az általa képviselt szervezet már a háború első napjaiban kinyilvánította szándékát, hogy szabadon engedi a „civil foglyait”, de időre van szüksége ahhoz, hogy megtaláljon mindenkit, aki október 7-én a Gázai övezetbe került. – Az 1948-ban megszállt területekre, több száz polgár és különböző palesztin frakciók többtucatnyi harcosa lépett be, és az izraeli Gáza hadosztály elestét követően több tucat embert, többségükben civileket fogtak el. Időre van szükségünk, hogy megtaláljuk őket a Gázai övezetben, majd szabadon engedjük őket – mondta. Abu Hamid azt hangoztatta, hogy ehhez a feladathoz nyugodt feltételekre van szükség. – Az izraeli bombázások következtében eddig 50 fogoly vesztette életét – tette hozzá.
Közölte, hogy egy moszkvai látogatás során a Hamász küldöttsége ismertette az október 7-i támadás okait. –Az Oroszországi Föderáció a palesztin nép számára baráti ország, és kapcsolatot tart fenn a palesztin nép minden képviselőjével. Mindig készek vagyunk konzultálni vele különböző kérdésekben – tette hozzá.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Hamász-küldöttség tartózkodik Moszkvában. A TASZSZ hírügynökség a Hamász Telegram-csatornáján azt írta, hogy a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát. A Kommerszant idézte az izraeli külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményét, amely „méltatlan lépésnek” nevezte, hogy az orosz hatóságok a Hamász-küldöttség fogadása mellett döntöttek, és felszólította Moszkvát, hogy „haladéktalanul utasítsa ki a terroristákat”.

Magyar túszok is vannak Gázában

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken azt közölte: négy magyar érintettségű túszt is foglyul ejtett a Hamász, közülük kettő gyermek. Azt is állította, kedden, szerdán és csütörtökön értesítettek őket erről részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok. Elmondása szerint folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is. 

Címkék: Gáza, Hamász