Kaiser Ferenc: Kiszámíthatatlan, hogyan folytatódik az izraeli-iráni konfliktus

Kaiser Ferenc: Kiszámíthatatlan, hogyan folytatódik az izraeli-iráni konfliktus

Rakétákat ábrázoló transzparens előtt megy el egy járókelő a közép-iráni Iszfahán tartomány azonos nevû székhelyén 2024. április 19-én, amelynek reggelén az iráni légvédelem drónokat semmisített meg az ország légterében. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A péntek hajnalban Iránt ért drón-, illetve feltételezett rakétacsapás mögött Izraelt lehet sejteni, biztosan azonban nem lehet tudni, mert Tel-Aviv csendben van. Ismert, hogy a két állam között fennálló viszály azzal kapott új erőre, hogy a zsidó állam Szíriában végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetőjével, majd megtorlásként Irán indított háromszáz drónt és rakétát Izrael ellen, amelyek 99 százalékát hatástalanította Izrael, szövetségesei, élén az Egyesült Államok támogatásával. A péntek hajnalban Iránt ért nagyon korlátozott, és inkább jelzésértékű támadás annak ellenére magában rejti a helyzet eszkalálódását, hogy Izrael mostanáig nem vállalta magára a támadást.

– A konfliktus kiszélesedése senkinek nem áll érdekében, azzal azonban tisztában kell lenni, hogy mind az iráni, mind az izraeli vezetésen rajta van a kényszer, hogy ő üssön utoljára. Lassan ott tartunk, mint amikor az óvodában licitálnak egymásra a gyerekek, hogy nekem van nagyobb matchboxom. Ugyanakkor a síita vallási vezetők erős befolyása miatt Irán reakcióját igen nehéz kiszámítani, de Izrael sem egyszerű eset, pedig mögötte ott áll az Egyesült Államok vezetésével az egész nyugati világ. Jól mutatja a zsidó állam hozzáállását, hogy a damaszkuszi csapásról előzetesen nem tájékoztatták az USA-t, ami nagyfokú udvariatlanság egy olyan szövetségessel szemben, amely éves szinten milliárd dolláros nagyságrendben támogatja őket, és szükség esetén megvédi a zsidó államot a külső támadásokkal szemben – elemezte lapunknak a helyzetet Kaiser Ferenc.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint egyelőre még kontroll alatt van a konfliktus, hiszen Irán előre bejelentette a támadást, tehát fel lehetett készülni arra, és a pénteki válaszcsapás is alig volt érezhető a perzsa állam számára, amennyiben egyáltalán hivatalossá válik, hogy a zsidó állam áll mögötte. Miután az iráni iszlám államban vezető szerepet töltenek be a síita főpapok, nehezen kiszámítható, mit lépnek bizonyos szituációkban. A másik oldalon pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök is napról napra nehezebb helyzetben van, hiszen végzetes lehet számára, ha kiesik a hatalomból. Ez esetben ugyanis újraindulnak az ellene számos ügyben indított, de jelenleg felfüggesztett bírósági vizsgálatok. Ezen korrupciós ügyek, illetve a hatalommal való visszaélésről szóló vádak ösztönzik arra, hogy két kézzel kapaszkodjon a hatalomba, mert ellenkező esetben véget érhet politikai karrierje.

– Ha folyamatában nézzük a történéseket, akkor megállapíthatjuk, hogy Izrael egy diplomáciai védettség alatt lévő épület megtámadásával szintet lépett a hosszú ideje tartó konfliktusban, ahogy Irán is a több száz drónnal és rakétával indított válaszcsapással. Bár mindenki tudja, hogy a mostani péntek hajnali csapást a zsidó állam indította, miután azonban Izrael ezt nem vállalta magára, reménykedhetünk, hogy ezzel megáll a folyamat. Persze a közel-keleti helyzetet ismerve biztosat nem lehet állítani – fejtegette a szakértő. Kérdésünkre Kaiser Ferenc az erőviszonyokat, illetve a fegyverzeteket elemezve elmondta, a kevésbé megbízható iráni Shahed drónok tizedannyiba, darabonként 5-10 ezer dollárba kerülnek, mint a leszedésükre használt majd’ százezer dolláros Tamil rakéták. A százezer dollár körüli összegből előállított iránti ballisztikus rakéták megsemmisítésére viszont már 4-5 millió dolláros Dávid parittyája vagy Arrow rakétaelfogó rakétákat kell használni. Az amerikai haditengerészet által használt Standard Missile 3 elnevezésű rakéták, amelyeket a hírek szerint az iráni támadás során is használtak a Földközi-tengeren tartózkodó amerikai hadihajók, még a Tamilnál is drágábbak, darabonként 12-14 millió dollárba kerülnek. Ugyanakkor kétségtelen a hatékonyságuk, hiszen akár 900 kilométer magasságban is képesek működni, hatótávolságuk pedig eléri az 1200 kilométert. Ezért is voltak képesek nemcsak Izrael, de Jordánia fölött is kiiktatni az iráni ballisztikus rakétákat.

– Így nem lehet csodálkozni azon, hogy óvatos becslés szerint csak az Izrael és szövetségesei által használt rakétaelhárító rakéták értéke mintegy 1,2 milliárd dollárra rúghat. Ha ehhez hozzászámítjuk az üzemanyag- és egyéb logisztikai, illetve a műholdrendszer aktiválásának költségeit, valamint  a hordozóeszközök amortizációját, akkor mintegy 2 milliárd dollár égett el néhány óra alatt – mondta a szakértő. Kaiser Ferenc arról is beszélt lapunknak, hogy nyugati becslések szerint a konfliktus kezdetekor az iráni rezsim 3 ezer ballisztikus rakétával rendelkezett, és több ezer, akár tízezer Shahed drónnal, vagyis többször is meg tudná ismételni a múlt heti támadást.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy amennyiben Irán újabb, a korábbinál súlyosabb túlterheléses támadásokat indítana, minden bizonnyal komolyabb emberáldozatot és infrastrukturális károkat tudna okozni Izraelnek. – Nagy kérdés, hogy akar-e, hiszen azzal Iránban is tisztában vannak, hogy súlyos válaszcsapás érkezne egy ilyen támadásra, amely ellen csak korlátozottan tudnának védekezni. Az izraeli hadsereg ugyanis olyan ballisztikus rakétákkal rendelkezik, például a Jerikó 4-gyel, amely Irán egész területét képes elérni, és amely ellen nincs hatékony védelme a síita államnak – mondta a szakértő. Kaiser Ferenc mindezek ismeretében sem tartja teljesen kizártnak a konfliktus kiszélesedését, hiszen kiszámíthatatlanok az iráni vezetők reakciói, Izraelben pedig a kormányon belül is vannak, akik határozottabb választ várnának az inkább az indulatok visszafogása mellett érvelő Netanjahutól, aki ezzel a nyugati szövetségesek, mindenekelőtt az Egyesült Államok elvárásának igyekszik megfelelni.

Némi reményt jelent, hogy a legfrissebb iráni reakciók szerint nem érte támadás az országot. Hossein Dalirian, Irán polgári űrprogramjának szóvivője hazugságnak nevezte a támadásról szóló értesüléseket. Szerinte mindössze annyi történt, hogy három drón érkezett az országba, és mindhármat megsemmisítették. Ez arra utalhat, hogy Irán nem akarja tovább feszíteni a húrt.