Trump: Talán lesz gyógymód a koronavírus ellen

Trump: Talán lesz gyógymód a koronavírus ellen

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szükségállapotot is hirdethetnek az Egyesült Államokban, ahol gőzerővel dolgoznak a koronavírus elleni oltáson. Kínában közben az eddigi legkevesebb új fertőzöttet diagnosztizálták.

A tudósok dolgoznak a koronavírus elleni vakcinán, „talán lesz gyógymód” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn Washingtonban, a Fehér Házban újságíróknak. A sajtóbeszélgetésen részt vett Mike Pence alelnök és Alex Azar, a humán erőforrásért és egészségügyért felelős tárca vezetője is.

Donald Trump kifejtette: egyelőre nem látja szükségesnek az országos egészségügyi szükségállapot kihirdetését a megbetegedések miatt, de nem zárta ki, hogy a közeljövőben ez is megtörténhet. Ismételten felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre. Az elnök elmondta: a kormány még mindig fontolgatja utazási korlátozások bevezetését egyes, a vírusfertőzés által nagyobb mértékben érintett országokból, de nem nevezte meg, mely országok lennének ezek.

Néhány hónapon belül készen lehet az oltás?

Mike Pence, aki a koronavírus elleni országos küzdelmet koordinálja, arról tájékoztatott, hogy telefonon egyeztetnek valamennyi amerikai tagállam kormányzójával, és kapcsolatban állnak a légitársaságokkal, valamint üdülőhajókat működtető vállalatokkal is. Az alelnök úgy vélekedett, hogy nyárig vagy ősz elejéig rendelkezésre állhat az új típusú koronavírussal fertőzött betegek gyógymódja is.

A sajtóbeszélgetés után Donald Trump és kormányzatának néhány tagja 10 gyógyszergyár vezetőivel találkozott a Fehér Házban. A New York-i székhelyű Pfizer gyógyszergyár még a találkozó előtt bejelentette: találtak egy olyan összetevőt, amelynek köszönhetően hamarosan, néhány hónapon belül készen lehet a vírus elleni oltás.

Évtizedes mélypontra eshet a gazdasági növekedés a koronavírus miatt | Magyar Hang

Hétfői sajtóértekezletén a Pentagonban Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a többi között arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai laboratóriumaiban is serény kutatómunka folyik a vírus elleni vakcina kifejlesztése érdekében.

Az Egyesült Államokban hétfőn az északnyugati Washington államban hat halálos esetet és szerte az országban több új koronavírusos fertőzést jeleztek. Például Kaliforniában 20, Washington államban 19, New Hampshire-ben egy újabb megbetegedést diagnosztizáltak. Washington állam kormányzója, Jay Inslee arra intette honfitársait, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról. Greg Abbott texasi kormányzó nyilatkozatban kárhoztatta az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), mert kezelés nélkül elengedett egy olyan pácienst, akinél a vírusszűrés pozitív lett. A CDC adatai szerint az országban jelenleg összesen 102 új beteg van, köztük 48-an külföldről tértek haza.

125 új beteg Kínában

Közben a járvány kezdete óta a legkevesebb napi új esetet jelentették kedden Kínában, ami a helyzet stabilizálódására utal. Hétfő éjfélig 125 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a hétfőn közölt 202-ről, ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni. Szintén hétfő éjfélig újabb 31 halálozásról számoltak be, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma 2943-ra nőtt a szárazföldi Kínában.

A napi új fertőzöttek közül 114-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, míg 11-et az ország szárazföldi részének egyéb területein regisztráltak. A kelet-kínai Csöcsiang tartományból 7 új beteget jelentettek hétfő éjfélig, akik közül mind Milánóból érkezett Sanghajba a múlt hét végén. A Caixin című kínai gazdasági lap szerint a csöcsiangi páciensek közül egy 31 éves kínai nő férjével, fivérével és két alkalmazottjával együtt utazott vissza Kínába Észak-Olaszországból, miután az ott működő éttermüket hátrányosan érintette a járványhelyzet.

A Kínában eddig diagnosztizált, mintegy 80 ezer fertőzött közül már több mint 47 ezren gyógyultak meg. A még kezelés alatt álló, 30 ezer páciens közül 6806 állapota súlyos. Országszerte további 587 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a vírusfertőzés gyanúja miatt.

Lengyelország lépett

A lengyel szejm rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban elfogadták hétfő éjjel azt a törvényt, amely az új koronavírus és más fertőzések okozta járvány megelőzéséről és kezeléséről szól. A még a szenátus és az államfő jóváhagyására is váró jogszabály tervezetét hétfőre virradóra terjesztette be a Mateusz Morawiecki vezette kormány, és a parlamenti alsóház azonnal napirendre is tűzte az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére összehívott ülésen. A tervezetbe a hétfői parlamenti munka során tíznél több módosítást iktattak be, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt.

A törvény a járvány esetén foganatosítandó óvintézkedésekről, a kialakítandó zónákról, vesztegzárakról rendelkezik. Lehetővé teszi a fertőzött, illetve a fertőzésgyanús emberek kötelező kórházi elhelyezését, valamint a fertőzöttekkel korábban érintkező személyek kötelező, legfeljebb 21 napos karanténba helyezését.

Koronavírus: minden háziorvosnak kell legyen védőfelszerelése | Magyar Hang

A tervezet szerint a munkáltatók bizonyos időszakban elrendelhetik, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozzanak. Óvodák, iskolák bezárása esetén a szülők két hétig ápolási díjban részesülhetnek.

A kormányfő a járvány esetén azonnali hatállyal megbízhatja az állami és nem állami jogi személyeket, valamint vállalkozókat is a helyzetből adódó feladatok teljesítésével. A járvány kezeléséhez szükséges árut vagy szolgáltatásokat a közbeszerzési törvény alkalmazása nélkül lehet megrendelni.

Lengyelországban egyelőre nem mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfő délelőtti beszámolója szerint jelenleg a kórházakban 121 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, 237-en házi karanténban tartózkodnak, több mint 3600-an epidemiológiai felügyelet alatt vannak.

(MTI)