Új parancsnokot kapott az orosz Fekete-tengeri Flotta

Új parancsnokot kapott az orosz Fekete-tengeri Flotta

A szaki tengerparton készített képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-én, miután robbanássorozat történt egy repülőgéplőszert tároló raktárban, az Ukrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben, a Novofjodorovka melletti repülőtéren. (MTI/AP/UGC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új megbízott parancsnokot neveztek ki a Fekete-tengeri Flotta élére Viktor Szokolov orosz ellentengernagy személyében - idézi orosz hírügynökségek pénteki bejelentését az MTI.

Augusztus 10-i kinevezésének korábban a médiában megszellőztetett hírét maga a parancsnok erősítette meg egy szevasztopoli rendezvényen. Az 59 éves Szokolov 2020 óta a Kuznyecov Tengernagy Tengerészeti Akadémia vezetőjeként szolgált, előtte pedig hét éven át az orosz Északi Flotta parancsnokhelyettese volt.

Elődje, Igor Oszipov 2019 májusa óta vezette a Fekete-tengeri Flottát. Leváltását sajtójelentések összefüggésbe hozzák az olyan kudarcokkal, mint a zászlóshajó, a Moszkva cirkáló áprilisi elvesztése, valamint a flotta szevasztopoli főhadiszállása és több krími katonai objektum ellen elkövetett diverzáns támadások.

A csütörtök esti bejelentés szerint egyébként Szevasztopolban lelőttek egy drónt, és Kercsben is működésbe lépett a légvédelmi rendszer, ugyanakkor az Oroszországot a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigettel összekötő hídon továbbra is zavartalanul zajlott a forgalom. Ugyancsak este Oroszországban, a Belgorod megyei Tyimonova településnél kigyulladt egy lőszerraktár. Két falu lakóit evakuálták, az ügyben vizsgálat indult.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy Krasznodarban elfogta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy orosz állampolgárságú ügynökét, aki Oroszország biztonsága ellen felhasználható értesüléseket szolgáltatott ki. A gyanúsított maga ajánlkozott fel az együttműködésre, hazaárulás címén eljárást indult ellene.

Az Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvője által pénteken ismertetett hadijelentés szerint az ukrán Kraken alakulat fegyveresei példát statuálva agyonlőtték az ukrán 58. gépesített lövészdandár száz katonáját, miután az alakulat augusztus 14-én elhagyta állásait a Harkiv megyei Udi térségében. A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő precíziós fegyverei az Azov és az Ajdar alakulat több mint félszáz tagját ölték meg Mikolaivka körzetében, és 12 haditechnikai eszközt is megsemmisítettek.

Tegyük hozzá, az orosz háborús hírközlés hitelessége éppúgy megkérdőjelezhető, mint az ukrán fél beszámolói - így abban közel sem lehetünk biztosak, hogy az ukrán katonák közötti leszámolás valóban megtörtént-e.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1770 drónt, 366 föld-levegő rakétarendszert, 4347 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 807 rakéta-sorozatvetőt, 3315 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4958 különleges katonai járművet veszítettek.

Az ukrán védelmi minisztérium pénteki Twitter-bejegyzésében ugyanakkor 44700 orosz áldozatról, 1899 kilőtt orosz harckocsiról, 4195 megsemmített páncélozott járműről, 1016 kilőtt orosz tüzérségi ütegről és 266 elpusztított rakéta-sorozatvetőről számolt be. Számításaik szerint az ukrán légvédelem és a rakétavetőkkel felszerelt gyalogság 234 orosz vadászgépet és 197 helikoptert tett harcképtelenné, emellett kilőttek 795 drónt és 15 hadihajót vagy cirkálót is.