Újabb szankciókra készül az Európai Unió

Újabb szankciókra készül az Európai Unió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament 2021. december 15-i ülésén a törvényhozás strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió kész újabb szankciókat elfogadni Oroszországgal szemben, ha Vlagyimir Putyin elnök nem állítja le az ukrajnai háborút – közölte a 24.hu szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

– Tudjuk, hogy ez a konfliktus még korántsem ért véget, és – hogy nagyon világosak legyünk – készek vagyunk további szigorú intézkedéseket hozni, ha Putyin nem hagyja abba, és nem fordul vissza az általa kirobbantott háborúból – mondta a bizottsági elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszter társaságában Brüsszelben. 

Von der Leyen hozzátette: az Egyesült Államokkal való együttműködésnek köszönhetően rekordidő alatt tervezték meg, dolgozták ki és vezették be az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket. A szankciók szerinte bizonyítják az EU és az USA eltökéltségét, hogy Putyin nagy árat fizessen a háborújáért.

– Nem könnyű ezeket az intézkedéseket végrehajtani, de nyilvánvaló, hogy cselekednünk kell – tette hozzá. Von der Leyen emlékeztetett, mostanra több mint 40 ország „részben vagy teljesen” csatlakozott a szankciókhoz, és ez „bizonyítja a globális közösség eltökéltségét az invázió elutasítása mellett”.

– Ha megengedjük, hogy az elveinket büntetlenül megsértsék, azzal megnyitjuk Pandora szelencéjét a világ minden sarkában, és ez újra és újra és újra megtörténhet – fogalmazott Blinken. Az amerikai külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborúnak „nem egyhamar lesz vége”, az Egyesült Államoknak és az európai országoknak pedig határozott nyomást kell gyakorolniuk Oroszországra mindaddig, amíg véget nem ér.

A G7-es országok külügyminiszterei egyébként közös közleményt is adtak ki arról, hogy Oroszországnak további súlyos szankciókkal kell szembenéznie az ukrajnai invázióért. A közlemény úgy fogalmaz, „folytatjuk a további súlyos szankciók bevezetését a belarusz Lukasenko-rezsim által lehetővé tett orosz agresszióra való válaszul”. A közlemény azt írja, felszólítják Oroszországot a támadás befejezésére, főleg az ukrán atomerőművek környékén.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!