Ki ne szeretne egy önkormányzati képviselő arcképével díszített pólót a gyerekének?

Ki ne szeretne egy önkormányzati képviselő arcképével díszített pólót a gyerekének?

Csarkó Imre, Berettyóújfalu fideszes önkormányzati képviselőjének saját arcképével díszített pólója és egyéb, kisgyermekeknek adott ajándéktárgyai (Fotó: a képviselő Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leginkább országos választások közeledtével éled fel politikusaink körében a vágy, hogy többet mutassanak magukból, kampánytevékenységükből a digitális médiában. Van olyan, aki évekig nem tölt fel tartalmat oldalára, majd az utolsó hónapokban erősít rá közösségi médiás jelenlétére, és akad olyan képviselő, aki folyamatosan jelen van, igazgatja imázsát, akár saját kezűleg (anyagi forrás kérdése), akár fizetett alkalmazottak segítségével.

A tartalmak megjelenítésében az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapnak a gyermekek. Legfőképpen a kormánypárti politikusok használják – csúnya szóval élve – biodíszletként jellemzően a legfiatalabb korosztályt, az óvodásokat, kisiskolásokat. Sokakban ellenérzést szül ez a tevékenység, hiszen a 6-8 éves gyermekek nem igazán ismerik fel, hogy marketingeszközként használják őket a politikusok, és a szülők felelősségét firtatják.

Szélsőséges és emlékezetes esemény volt a csepregi fideszes polgármester esete 2017-ben. Az előbb függetlenné vált, majd leváltott Vlasich Krisztián István egy felújított utca átadásán, télidőben az aszfalton térdepeltette az oda kivezényelt óvodásokat. Tettét országos felháborodás kísérte. Dr. Gyurkó Szilvia a neves gyermekjogász, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és vezetője ekképpen írt az esetről: „Tudom, hogy gyerekkel, kutyával és naplementével mindent el lehet adni. Megértem, hogy az ebek nehezen idomíthatók, és a választópolgárok között vannak „macskásak”, tehát a kutyák jelenléte megosztó, mondjuk, szoboravatáskor, alapkőletételkor, útátadáskor, közösségi házakban és művelődési központokban tartott ünnepélyekkor. Azt is elfogadom, hogy naplementében nehéz fotózkodni. Tehát igazából a szegény egyszeri politikusnak igazából egyetlenegy tuti marketingeszköze marad: a gyerek.”

Az intés és az országos közfelháborodás ellenére maradt a gyakorlat, a mai napig használnak gyermekeket segédként átadási, avatási ceremónián, politikai eseményen, elég csak a legutóbbi Békemeneten készült fotókat böngészgetni; sok fiatal, sőt gyermek kezében láthatók táblák, molinók…. Jól érzékelhető a néha megszeppent arcokon, hogy a kicsik nincsenek tudatában, milyen célokért „veszik őket igénybe”. Törvényszerű, hogy a közbeszédben megjelent egy erős kifejezés e gyakorlatra, a politikai pedofília.

Berettyóújfaluban néhány hete Csarkó Imre helyi fideszes önkormányzati képviselő találta meg a sajátos módját annak, hogy eljuttassa személyes brandjét előbb a gyerekekhez, majd feltételezett szándéka szerint azok szüleihez. A fiatal politikust 2019-ben választották önkormányzati képviselővé, emellett az Országgyűlés Hivatalában is tevékenykedik képviselői munkatársként, illetve a jelentős uniós forrásokat elnyerő Civil Udvar Ügyvivői testületének elnöki teendőit látja még el, valamint az önkormányzat pénzügyi bizottságának is tagja.

A képviselő második alkalommal adott át körzete friss első osztályosainak (tehát hat–hétéves gyermekeknek) hasznos ajándékokat. Tavaly kerékpárlámpát és láthatósági mellényt kaptak az ifjú nebulók, idén meglepte őket egy pólóval és egy kulaccsal is – a már megszokott ajándékok mellett. A két tárgyon Csarkó saját stilizált portréja és a „képviselő” felirat látható, olvasható.

A politikus gondolt a meglepetés erejének esetleges negatív kimenetelére is. A korábban meghirdetett akcióját Facebook-bejegyzésében úgy reklámozta, hogy nem említette meg az önarcképes ajándékokat, kész tények elé állítva a szülőket az átadás folyamán: a hasznos ajándékokkal a „képviselős” tárgyakat is átvehetik a szülők, és gondoljuk csak el, a mai vidéki függőségi viszonyokkal terhelt mindennapokban melyik szülő utasítaná vissza egy fideszes önkormányzati képviselő bármilyen ajándékát? Legfőképpen egy olyan városban, ahol a legnagyobb munkáltató az önkormányzat és a magyar állam?

A sajátos akciót ezúttal is felháborodás követte, a károkat enyhítendő a szokásos kommenttörlést alkalmazta oldalán a képviselő, illetve egy helyi csoportban (Éjjel-nappal Berettyóújfalu) kritikán aluli kampányfogásnak, szánalmasnak és szarvashibának nevezték Csarkó tettét.

Természetesen megkérdeztük az ajándékozásról Csarkó Imrét is. A képviselő válaszában kifejtette, hogy az ajándékokon nincs pártlogó, ezért a kérdéseink akciója ügyében „nem relevánsak” véleménye szerint, mivel az ajándékok a szülők jelenlétében lettek átadva, és a szülők kérték is az ajándékokat. A költségek néhány tízezer forintra rúgtak, és 8–10 gyermek részesülhetett az arcképes ajándékokból. Megemlítette még, hogy őszi faültetési akciót is szervez, ennek kapcsán nyereményjátékot hirdet a jelentkezők között, ahol szintén a saját arcmásával díszített ajándékok lesznek a jutalmak.

Rákérdeztünk arra is, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy kiskorú gyermekeket használ fel saját személye politikai népszerűsítésére, ám erre a kérdésünkre Csarkó Imre nem válaszolt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/44. számában jelent meg, október 29-én.