Parlamenti kaszinó magyar módra

Parlamenti kaszinó magyar módra

Lukácsi Katalin, Gyöngyösi Márton, Király Miklós, Márki-Zay Péter, Pálinkás József és Gulyás Balázs a Magyar Hang rendezvényén (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult a tömeges menet a parlamenti kaszinóba. Egy dolgot kevesen tudnak, akik arra várnak, hogy legyen belépőjük négy évre, olyan belépő, amit nem lehet visszavonni, hogy ténylegesen milyen szabályok alapján történik a felvétel. A szabályokat ma még a NER hozza meg, és a törvényes változtatási lehetőség határidejének utolsó napján hirdeti majd ki.

Jó lenne, ha a pártok és pártcsoportok figyelnének a kaszinószabályokra. Ebből most csak egyet emelnék ki. Minden asztalnál van egy kis elegáns tábla, egy összeggel. Ahhoz az asztalhoz, amelyiken 10 000 dollár van kiírva, nem érdemes 10 vagy 100 dolláros zsetonokkal menni, mert ott nem lehet ekkora téttel játszani. Vagyis mindenki finoman mérje fel, melyik asztalhoz engedik. Ha egy lezárt termet lát, és az ajtóban áll valaki, oda se igyekezzen, hacsak nem hívták meg. Ott a „nagyfiúk” játszanak, meghívásos alapon. Csak úgy nem hívnak senkit az utcáról.

Ma még úgy néz ki, hogy kis hazánkban ténylegesen kialakult a kétpártrendszer. Az egyik sarokban a NER, a másikban a Hazafias Népfront. Vagyis a többség úgy véli, hogy a szavazók két halmazt látnak majd maguk előtt. Szerintem ez tévedés, mert legalább három van.

A NER-t ismeri jól mindenki. Nincs szükségük senkire az induláshoz. Pénz, paripa, fegyver adott. TV, rádió, újságok, és a nyilvános online felületek egy jelentős része keményen kézben tartva. A pénzügyi lehetőségeik GDP-arányosan is mérhető nagyságúak. Szavazóbázisuk, támogatottságuk milliós. Igen sok elégedett szavazójuk, és sok elégedett, állami és költségvetési forrásokból magas életszínvonalon élő kitartottjuk van. Nekik a jelenlegi status quo fenntartása életbevágóan fontos. Annyit kell tenniük, hogy oda húzzák az ikszet, ahová eddig is tették, hibázni nem lehet. Aki nem tud olvasni, annak segít a láncszavazási gépezet. (Ne legyünk igazságtalanok, ezt nem csak a NER használja, nem ők találták ki, csak esetleg jobbak a szoftverfejlesztőik.)

A Hazafias Népfrontot (továbbiakban: HN) a jelenlegi – ténylegesen létező és lassan csak papíron létező – parlamenti pártok, és a NER ügyesen összehozta. Kis segítséget kaptak – papíron – Volner János úrtól. Attól a parlamenti képviselőtől, aki még a 133 bátor embernél is bátrabb, mert egyedül szalad neki 71 választási körzetnek, mert az 50-et kevésnek érezte, az eredeti 25-ről nem is beszélve. Ha az érdekes nevű pártja tagságának számát, vagy a Cukorhegyi Nyilvános Harsonán őt követőket számoljuk, becsülendően vakmerő ember.

A HN hivatalosan egy pártot engedett – egyelőre – magához, a parlamentbe régóta ácsingózó Momentumot. Őket a többi parlamenten kívüli pártokhoz képest erősnek, szervezettnek, és a jövő pártjának tartják.

A parlamenti kaszinó sem bővíthető viszont határtalanul. Ha az évente leosztott zsetonokat osztjuk a tagok számával, akkor megkapjuk, hogy fejenként mennyi jut. Nos, a jelenlegi tagok nem szeretnének mást a helyükre engedni, mert így is sokan vannak az asztal körül. Legfeljebb a saját haverokat szeretnék látni 2022-ben de úgy, ha az ő helyük nem forog veszélyben.

Az erős fiúk ebben a HN-társaságban a 2018-ban 20 százalékot megszerző, azóta a helyét kereső Jobbik, és a baloldali gyűjtőpárt Demokratikus Koalíció. A többieknek is van zsetonjuk, de majd másik asztalnál játszanak, ahol kisebb a táblán szereplő szám. A zsetont ugyan mindenki az államtól kapja. de a nagyfiúknak több és magasabb névértékű jut, mivel a 2018-ban elért választási eredmények, a frakciók létszámának arányában osztják ki. A NER okos volt, emelte a zsetonok értékét. Nem azért, mert neki több kellett pártfinanszírozás címén, hanem azért, mert ha emel, nem csak magának, hanem mindenkinek emel a patkóban, és akkor a patkóban ülők azonnal lehajolnak a bedobott zsetonokért. Mert elosztani jó. Zseton pedig hivatalosan és pontosan érkezik minden évben, négy esztendőn át.

A fenti két halmaz politológusai és elemzői akkor tévednek nagyot, ha azt hiszik, hogy a két halmaz egymástól vesz el bármennyi szavazatot is. Nem, mivel a kiábrándult Fidesz szavazó nem szavaz DK-s listára akkor sem, ha vizes kötéllel verik. Ugyanígy nem fog a DK-s a NER-hez pártolni.

A HN halmazában lehet mozgás, de igen nehezen bővíthető és nem szignifikáns. Bővíteni ugyanis csak a harmadik halmazból lehet. A halmazon belül csak egymástól lopkodhatnak szavazatokat, de a halmazra leadott szavazatok száma ettől nem változik.

Ráadásul az MSZP, a DK és a Jobbik öreg rókái tudják, hogy a parlamenti lista igen rövid. 106+93. Nekik egy dolguk van, bekerülni újra. Ha nyernek az is jó, ha a NER nyer, az is. Ugyanis a 106 helyet semelyik halmaz nem nyeri meg egyedül – kap belőle a NER és a HN is –, de ott tényleg szervezetten kell dolgozni a terepen.

A 93 hely is szétosztásra kerül a majdani győztes – mindegy, hogy a NER, vagy a HN lesz az – és a vesztes között. Vagyis a lista mindenkinek rövid (lesz).

Mi a megoldás?

Egyszerűnek tűnik: A harmadik halmaz megszólítása és meggyőzése arról, hogy elmenjen szavazni. Van harmadik halmaz? Természetesen van. Ebben a harmadik halmazban van egy kb. 1,5–2 milliós tömeg, akiknek ma nincsen pártjuk. Ők azok, akik elmennének, de árvának érzik magukat, illetve az elmúlt harminc(egy) év pártjaiban és reprezentánsaiban nem bíznak. Ők vagy nem mennek el szavazni, vagy elmennek, választanak egy esetlegesen rokonszenves egyéni jelöltet, ha van ilyen, és listán betolják a Kétfarkúakat a Parlamentbe. Mert ők elindulnak már balhéból is. 5-6 éve még nevettek rajtuk, most önkormányzatokban ülnek. Budán is. És a Parlamentben is ott fognak ülni – vagy őket ismerve – a csilláron vagy a korláton ülni, ha ez marad a felállás.

A politikával foglalkozók feltehetik a kérdést: miért maradnak ki a Kétfarkúak mellől a Mi Hazánk és az Eszem-Iszom-Alszom (EIA) pártjai.

Nekik meg kell küzdeniük minden százalékért. És minden náluk „hagyott” 5-nél kisebb százalék a NER-nek kedvez, mivel a Mi Hazánk a Jobbiktól, az EIA a DK-tól és a MSZP-től vesz el szavazatokat. Márpedig a fogadóirodákban – helyesen – rájuk nem fogad senki. Jól teszik, elvesztett szavazatok.

Akkor ki reprezentálja a harmadik halmazt? A lista hosszú: Új Kezdet, Új Világ Néppárt, MMM, kisgazdák, VAVEVA, cigányság, Polgári Válasz, és a Parlamentben ma bent ülő, de sehová se tartozó képviselők. Ezek egy része nem párt, és nem is alakul azzá. Viszont a választásokon egyelőre csak pártok tudnak listát állítani. Vagyis az, aki összefogja ezt a csapatot – amelyik ugyanolyan színes, mint a HN – és elindul harmadik halmazként kaphat akár 1 millió szavazatot is. Rengeteg munkával és összefogással, igen komoly ellenszélben.

A Publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.