A koronavírus hatására a bűnözők is karanténba kerültek

A koronavírus hatására a bűnözők is karanténba kerültek

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Látványosan csökkent a bűncselekmények – lopások, rablások, gépjármű-feltörések – száma, mióta kihirdették a veszélyhelyzetet – derül ki az Mfor összesítéséből. A portál a rendőrségi statisztikákat átböngészve jutott erre.

Ha az összes bűncselekményt nézzük – ideértve egyebek mellett a lopásokat, rablásokat, gépjárművek feltörését – akkor azt kapni, hogy míg február 3. és március 3. között összesen 13 948 bűncselekmény került be a rendőrség nyilvántartásába, addig március 4. és április 3. között (ennél frissebb adat nincs) 9808. Ez 42 százalékos visszaesés, egy olyan időszakban, amikor a jó idő beálltával hagyományosan gazdagabb terep nyílik a bűncselekmények elkövetésére, mivel többen hagyják el a lakásukat, elutaznak vidékre a hétvégéken, vagy beutaznak a városban szórakozni.

Budapesten még meredekebb az esetszám zuhanása: 5377-ről 3718-ra, ami több mint 44 százalékos csökkenésnek felel meg. Míg Budapesten a február eleji-márciusi eleji időszakra 100 lakásbetörést tüntet fel a térkép, addig március és április eleje között 56-ot. A lopások száma a fővárosban 711 esetről 436-ra csökkent ugyanebben az időszakban. S míg a tél vége felé 192 autót törtek fel a fővárosban, addig a tavasz elején, a koronavírus regisztrált megjelenése után 108 autó jutott hasonló sorsa.