ÁSZ-bírság: itt tart az ellenzéki pártok ügye

ÁSZ-bírság: itt tart az ellenzéki pártok ügye

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás jelöltjei a „kormányváltó nagygyűlés” színpadán 2022. március 15-ién (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az ellenzéki pártoknál vannak azok a dokumentumok, amelyek alapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elkészítette a tavalyi kampányt vizsgáló nagy vihart kavart és jelentős büntetéssel fenyegető jelentés-tervezetét. A dokumentum alapján ugyanis a pártokat akár több milliárd forintra is büntethetik a tavalyi parlamenti választással kapcsolatos elszámolásuk miatt – tudta meg a Magyar Hang. 

Még június derült ki, hogy közel 3–3,5 milliárdos büntetéstervezetről tájékoztatta az ÁSZ a közösen induló ellenzéki pártokat – tehát a Momentumot, a DK-t, a Jobbikot, az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t. Ennek oka, hogy a számvevőszék vizsgálata szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha ez a mozgalom nem is volt az indulók közt. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárdra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lehet a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd. A számvevőszék a megjelenés napján úgy reagált a hírre: nem döntött az Állami Számvevőszék az ellenzék tiltott kampányfinanszírozási ügyének bírságáról, és az sem állapítható meg, melyik pártra milyen jogkövetkezmények vonatkoznak.

Lapunk most megkereste az ÁSZ-t az ügyben, akik válaszukban megerősítették lapunk értesülését. – A 2022. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló részjelentésre vonatkozó észrevételezés céljából az Állami Számvevőszék a tényállást alátámasztó dokumentumokat az azt igénylő pártok rendelkezésére bocsátotta, az észrevételezés határidejéről az érintetteknek külön tájékoztatást fog küldeni – jelezték. A további részletekről a még vizsgálat alatt álló tények pontos tisztázását, az észrevételek, valamint a jogalkotói jogértelmezés értékelését követően, a jelentés nyilvánosságra hozatala után fognak tájékoztatást adni.

A Magyar Hang kereste az ügyben az érintett pártokat. Az érdemben reagáló pártok válaszából az derült ki: június 26-án személyes megbeszélést szervezett az ÁSZ az előzetesen megküldött részjelentés-tervezetről, ahol értelmező kérdésekre volt lehetősége a meghívott pártoknak, ezen az MSZP és a Párbeszéd is részt vett, míg a többi párt nem reagált ezzel kapcsolatos kérdésünkre. Ugyanakkor sem az MSZP, sem a Párbeszéd, sem pedig a Momentum nem kapott még az ÁSZ-tól határidőt a végső észrevételeik megtételére – a többi párt pedig nem küldött erre érdemi választ. A Párbeszéd kérdésünkre azt is kifejtette, hogy az iratbetekintést a pártok igénye alapján, DVD-n átadott adathalmazzal biztosítja az Állami Számvevőszék. – A Párbeszéd – ZÖLDEK a DVD-t a múlt hét második felében átvette, a több száz oldalnyi, anonimizált dokumentum feldolgozása megkezdődött – jelezték.

Az LMP azzal hárította el minden kérdésünket, hogy ameddig az ügy folyamatban van, addig nem adhatnak felvilágosítást róla. A DK is csak annyit írt, hogy az Állami Számvevőszéket nem tekinti független és pártatlan állami intézménynek. – A azámvevőszék az elmúlt 13 évben a fideszes pártérdekek kiszolgálójává vált, tevékenységének jelentős részében az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére törekszik – tették hozzá.

Külön utakon a Jobbik

Úgy tűnik, a Jobbik a potenciális ÁSZ-bírság kapcsán is más stratégiát folytat, mint a többi párt, így az iratbetekintésből is kimaradnak. Kérdésünkre kifejtették: ők az ÁSZ által ajánlott egyeztetésen sem vettek részt a többi párttal ellentétben. – A Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton június 27-én az ÁSZ székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta a távolmaradás okait. A 2018-as választások után két ízben is megtapasztalhattuk, hogy az ÁSZ nem egy független szervezet, hanem kizárólag egy eszköz a Fidesz kezében politikai ellenfelei megsemmisítésére. Egy koncepciós eljárást nem kívánunk zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal legitimálni. A visszakövethetőség kedvéért ezért kizárólag írásos formában tettük meg az észrevételeinket július 4-i határidőre – írták.

Arra is kitértek, hogy tudomásuk szerint az iratbetekintés lehetőségét a zárt ajtók mögötti tárgyaláson ajánlotta fel az ÁSZ a jelenlévő pártok képviselőinek. – Tekintettel arra, hogy az ÁSZ jelentés-tervezete szerint is megállapítást nyert az, hogy a Jobbik minden jogszabálynak megfelelt és a kampányköltségekkel az utolsó fillérig elszámolt, ezért nem tartottuk indokoltnak az iratbetekintést. MZP, Karácsony és a Gyurcsány-Bajnai kormányokhoz kötődő emberek pénzügyi machinációiról, aminek keretében több milliárd forintnyi támogatás tűnt el a kampány utolsó heteiben, nincs információnk. Ezért szólítottuk fel magunk is az érintetteket (Bajnait, MZP-t és Karácsonyt), hogy legalább most adjanak számot arról, mi is történt pontosan – írták.

 

A Kétfarkú Kutya Pártot is megbírságolták

Nemcsak a hat együttműködő pártnál vélt szabálytalanságot találni az ÁSZ, igaz, más okból, de a Kétfarkú Kutya Pártot is megbírságolták nemrég. A viccpárt közleménye szerint két vonalon futott ÁSZ-vizsgálat: „a 2020-2021 évek működési és gazdasági ellenőrzése, ahol az a gond, hogy a tábor és az iroda bérlése során nem volt eléggé elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése, ez 11,2 millió forint bírságot jelent, amelynek a felét már le is vonta a Magyar Államkincstár. A másik szál a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseinek ellenőrzése, ahol az a gondja az ÁSZ-nak, hogy közcélú projektekre lehetett pályázni 200 millió forint értékben és itt nem egyértelmű a kampánycél – pedig a szerződésben erre nagyon ügyeltünk”. A kétfarkúak a bírság miatt jelezték, hogy veszélybe került a működésük, ám ezt követően támogatóik mindössze 24 óra alatt 13 millió forintnyi adományt gyűjtöttek nekik össze.

Arról, hogy hogyan fognak a jövő évi önkormányzati- és EP-választásokon kampányolni az ellenzéki pártok, ha végül megkapják a gigabírságot az ÁSZ-tól, itt írtunk.

Címkék: Momentum, ÁSZ