Milliós támogatással hirdeti Rákay Philip üzenetét a kormányközeli Megafon

Milliós támogatással hirdeti Rákay Philip üzenetét a kormányközeli Megafon

Rákay Philip videójának egy jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma már a Facebookon zajlik az élet, itt dőlnek el a hazánk sorsát érintő viták, ez ma a vélemények valódi csatatere – indokolta meg aktívabb közösségi médiás jelenlétét Rákay Philip producer egy december végi videóban. Az önmagát PATRIÓTA-ként meghatározó egykori műsorvezető hangsúlyozta, a Megafon Központtal hónapokig dolgoztak, hogy mindenkihez eljuttassák a hazafias értékrendet. És mint kiderült, a patriotizmus terjesztése nem ütközhet anyagi korlátokba, Rákay Philip március 30-i, a brüsszeli vakcinaszállítás problémáira fókuszáló Facebook-videóját például egymillió forintért reklámozza a kormányközeli Megafon, ezzel akár 1 millió emberhez is eljuttatva az üzenetet a Facebook Hirdetéstárának adatai szerint.

Mégis ki a hibás – teszi fel a drámai kérdést Rákay Philip az inkriminált filmecskében. A harmadik hullámról szólva elmondja, hogy a korlátozások nem vezetnek eredményre, csak a vakcina állíthatja meg a járványt. Magyarországon példás tempóban halad az oltás, szögezi le a producer, de a brüsszeli bürokraták ügyetlensége miatt mégsem elég gyors a vakcinázás. A nyitó kérdésre a válasz tehát: „Brüsszel a hibás”. A lényegi mondanivaló azonban mégsem a kormány sikere, hanem az ellenzék inkompetenciája. A videó csúcspontján Rákay Philip újabb kérdéssel borzasztó alternatív valóságot idéz fel: mit történt volna, és mi történne, ha a „mindig szolgalelkű” Karácsony Gergely-félék vezetnék ezt az országot?

Az alkotás vélhetően közérdekű információkat tartalmaz, és elősegítheti a vakcinák szélesebb körű elfogadását itthon. Feltehetően ezért is fordított egymillió forintot promócióra a Megafon Központ.

A Facebook Hirdetéstár egyébként hiányosnak tűnő adatai alapján két másik Philip-videót is hirdetett április elején a Megafon, az egyikben Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet köti össze az alkotó, ennek reklámjára 700-800 ezer forintot szántak, egy másikra pedig mintegy 150-170 ezret.

– Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdő tőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat – nyilatkozta a Megafon indulásáról a Mandinernek tavaly nyáron Kovács István, a Megafon vezetője, aki egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. A cél egyértelmű volt, mint Kovács fogalmazott, unja már a balliberális gőzhengert, eljött az ideje megállítani azt. Június 26-án publikált beköszönő videójában pedig azt mondta: „Célunk, hogy megtaláljuk és felhangosítsuk a jobboldali hangokat a neten. Nehéz küzdelem lesz, mert ellenfeleink ma sokszoros túlerőben vannak, és jobban szervezettek. Mögöttük áll a nyílt társadalom egész hálózata végtelen anyagi forrásokkal és profi kiképzőkkel”.

A gyakorlatban a balliberális gőzhenger megállítása és a jobboldali hangok felerősítése azt jelenti, hogy a közösségi médiában jártas véleményvezéreket képeznek, akik sikerrel juttathatják el az üzenetet a közönséghez. A képzés ingyenes, de mint kiderült, sajnos nem mindenki számára elérhető, kollégánk például sikertelenül próbálkozott, hogy szakemberek segítségével erősítse fel a hangját. Ami a „végtelen anyagi forrásokat” illeti, az Átlátszó cikke szerint a Megafon alig két hónap működés után rögtön hozzájutott egy 56 millió forintos támogatáshoz. Az oknyomozó portál feltételezése szerint a Megafont az Alapjogokért Központ támogatta bőkezűen.

Ez pedig azért izgalmas, mert, mint írták, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott, jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül. S bár Kovács szerint nincs közpénz a Megafonban, ez ennek ellenkezőjére utalna.

A gőzhenger megállítására létrehozott központ támogatott partnerei között Rákay Philip mellett Bohár Dánielt, a Pesti TV műsorvezetőjét is megtaláljuk. Ő ugyancsak arról beszélt, hogy a „politikai csatákat már a közösségi médiában kell megvívni”. Később még egy nagyágyú, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel is csatlakozott a Megafon köréhez, mert mint mondta, a politikai elemzés műfaja felköltözött a Facebookra.

Munkásságuk ismeretében az együttműködés nem tűnik meglepőnek. Különösen Rákay Philip tett sokat a jobboldali hangok felerősítéséért az elmúlt években. A M1 korábbi intendánsa, a Fidesz állandó tanácsadója két éve azért került a hírekbe, mert napvilágot látott, engedve a hatalmi központ vonzásának, ő is a Várba költözött. Feleségével lakáscsere útján egy 60 négyzetméteres ingatlanhoz jutott hozzá egy olyan műemléképületben, amit nemsokkal korábban 70 millióért újított fel az I. kerület. Rákayék 2019 januárjában szerezték meg a lakás örökbérleti jogát, és havonta 39 ezer forintot fizetnek ezért a hivatalnak.

Tavaly Ranolder János néhai veszprémi püspök badacsonytomaji nyaralója került Rákay cégének tulajdonába, a csaknem négyezer négyzetméteres telken álló, felújításra szoruló villaépület korábban Tiborcz István portfóliójába tartozott. Ha pedig már az épület megvolt, májusban elindulhatott az úthálózat építése-javítása is. A kormány még 2019 novemberében döntött arról, hogy költségvetési átcsoportosítással 465 millió forint támogatást ad Badacsonytomaj önkormányzatának útrekonstrukciós célokra. A központi forrásból érkező pénzből azt a néhány kisebb forgalmú külterületi utat javítják fel, amelyeken egyebek mellett a Ranolder-villához lehet eljutni.

Idén februárban pedig újabb szerencse érte a Megafon patronáltját, hiszen kiderült, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatásban részesíti a filmötletét. Rákay Philip többedmagával az Aranybulláról szóló alkotáson dolgozik, forgatókönyvírói munkájukat 4 millió forinttal segíti az állam.

– Szánalmas, hogy a túloldalon valószínűleg el sem tudják képzelni: van, ami és aki pénzért sem megvehető. Amikor 2002-ben kiálltam a színpadra a Kossuth téren, egy felívelő médiakarriert, rengeteg lehetőséget kockáztattam, mégis odaálltam egy számomra hitbéli, ám akkor szinte elveszettnek tűnt ügy mellé. Ki is rúgtak mindenhonnan – fogalmazott a médiaszakember a Magyar Nemzetnek adott interjújában március közepén. Emlékezetes, az általa említett 2002-es fideszes választási nagygyűlésen az egykori műsorvezető kétmillió embert számolt össze a Kossuth térre.

– Szerintem a Fidesz a legkevésbé előnyös arcát mutatva is ezerszer különb, mint a szörnykoalíció a másik oldalon, akik bármikor képesek el- és kiárulni az országot idegen érdekeket szolgálva – foglalta össze ars poeticáját Rákay Philip az interjúban.