Telex: A Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok közül hárman már Ukrajnában vannak

Telex: A Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok közül hárman már Ukrajnában vannak

Képünk csak illusztráció. Ukrán zászló leng egy ellenőrzőponton a közép-ukrajnai Cserkasziban 2022. március 26-án. (Fotó: MTI/EPA-LUSA/Nuno Veiga)

Fotó: Nuno Veiga

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő bejelentette: a korábban Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok közül hárman már visszatértek Ukrajnába – számolt be róla a Telex kedden. A lap szerint Nyikolenko a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ukrajna budapesti nagykövetségének közbenjárásával juttatták haza a hadifoglyokat, akik minden szükséges segítséget megkapnak, és azon dolgoznak, hogy az Oroszországból Magyarországra szállított hadifoglyok mindegyikét visszavigyék Ukrajnába.

A három érintett férfi hazatéréséről Twitteren képet is megosztottak, ezen az látható, ahogy a magyar–ukrán határon állnak egy ukrán zászlóval a kezükben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón arról beszélt, nem minősülnek hadifogolynak azok az elfogott katonák, akiket Oroszországból Magyarországra szállítottak. Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én szellőztette meg, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette, mondván 11 kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Ukrajna úgy kommentálta, hogy semmit sem tudott erről az akcióról.

Címkék: Ukrajna, hadifoglyok