Több mint 160 ezer magyar nem vette fel a második oltását

Több mint 160 ezer magyar nem vette fel a második oltását

Megkapja egy lakó a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jánoshalmi idősek otthonában 2021. augusztus 17-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt vasárnapig 162 ezer olyan ember volt Magyarországon, aki csak az első oltást vette fel, noha már esedékes lett volna neki a második is – derül ki a 24.hu összesítéséből. Ebből 38 523 Sinopharmot, 70 941 Pfizert, 11 903 Modernát, 18 321 Szputnyik V-t és 22 344 AstraZenecát kellett volna kapjon.

A lap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból dolgozott. A nekik jelentő harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országból a felnőtteknek beadott első dózisok számában jelenleg már csak a huszadik helyen állunk. Az első oltását átlagosan százból 76 felnőtt kapta meg a vizsgált európai országokban, hazánkban ez az érték 67,5 százalék, és alig nőtt az elmúlt hetekben. 

Bár az iskolások oltása felpörgött a napokban, összességében gyengén teljesítünk az ECDC-nek a 18 évesnél fiatalabbakról is adatot küldő húsz ország közül: hazánk a 12. helyen áll. Magyarországon az 587 ezer 12 évnél idősebb, de 18 évnél fiatalabb tinédzser közül eddig 233 ezer jutott hozzá valamelyik oltás első dózisához (39,8 százalék), közülük 212 ezren (36,2 százalék) már a második oltáson is átestek.

A második oltások tekintetében a harminc ország átlaga 63,7 százalék, Magyarországon ez 63,2 százalék. Ráadásul a magyar adatok nem állnak összhangban a koronavirus.gov.hu oldalon írtakkal, erre a 444 hívta fel a figyelmet. Cikkükben példaként hozzák a 32. hetet, amikor a kormányzati portálon közölt számok alapján mindössze 8806 embernek adtak be második dózist valamelyik vakcinából – eközben az ECDC-nek azt az információt küldték a magyar hatóságok, hogy csak a felnőttek közül több mint húszezren kaptak második oltás – írja a portál.