Ha viszik a Porschét, akkor akár már pofázni is lehet

Ha viszik a Porschét, akkor akár már pofázni is lehet

Völner Pál miniszterhelyettes és Varga Judit miniszter. Hosszabb időn keresztül,
rendszeresen, alkalmanként.
A fotó forrása: Fekete-Győr András közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sosem gondoltam volna, hogy valaha is olyan műre lelek majd, ami egyszerre idézi Salamon Béla és Martin Scorsese munkásságát. Igazság szerint nem is szerzői alkotásról van szó, hanem „non-fiction” kamaradarabról: a Blikk által megszerzett és nyilvánosságra hozott Völner-ügy lehallgatásának néhány hanganyagáról.

Fontos dokumentum ez. Mert azt ugyan tudjuk, hogy Völner Pál korrupcióval vádolt és menesztett államtitkár fiának lefoglalták a Porschéját. De hogy ezt micsoda daccal és sértettséggel fogadta a család, azt tényleg hallani kell. A beszélgetés a Nagymenők lebukott házaspárját, Henry és Karen Hillt idézi. Miután kiméltatlankodta magát a pár a luxusautót lefoglaló hatóságok -  V. Pálné szíves közlése szerint a „rohadt patkány mocskok” - tevékenységén, már át is váltunk az amerikai gengszterfilmek világából a régi pesti kabaré miliőjébe.

V. Pálné dobja fel a labdát, mondván a lefoglalás azt szolgálhatja, hogy férje „pofázzon”, V. Pál pedig el is játszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha ő „egyszer kinyitná a száját, ha ő egyszer elkezdene beszélni”. „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke” – mondja az ex-államtitkár, célozgatva rá, milyen jó is lenne, ha ez esetleg még a sajtóban is megjelenne.

Figyelve az ügy folyását, nyilvánvalóan csak idő kérdése és ez megtörténik, de addig is van itt valami, amin morfondírozhatunk egy sort. Ez pedig a sokszor, sok helyzetben emlegetett híres fideszes bajtársiasság és betyárbecsület. Mennyi ilyet láttunk már az elmúlt évtizedben! Hány gyanúba keveredett képviselő esetében működött a híres orbáni „tizenegyedik parancsolat”? Mennyi nyilvánvaló méltatlanságot szenvedett káder tartotta magában a sérelmeit azzal a szöveggel, hogy „nem piszkítok a tányérba, ahonnan eszem”. Hát most látjuk, hol a határ. Ha viszik a Porschét, akkor már nem érvényes a tizenegyedik parancsolat, akkor már nincs betyárbecsület, úgyhogy akár pofázni is lehet már.

Mellékesnek, vagy akár mulatságosnak is gondolhatjuk, hogy mindezt egy lehallgatott telefonbeszélgetésből tudjuk, hiszen a különböző közéleti szereplők megfigyeléséről szóló Pegasus-botrányt Varga Judit igazságügyi miniszter éppen korábbi államtitkárára, Völner Pálra tolta. Amúgy február végén jön Magyarországra az Európai Parlament Pegasus-bizottsága, a hírek szerint beszélni akarnak Varga Judittal is. Lehet, hogy csak egyetlen dolgot kellene megkérdezniük a tárcavezetőtől: Tessék mondani, önnek is van Porschéja?