Más lett az idei Szép versek, mint az előzők

Más lett az idei Szép versek, mint az előzők

Fotó: Facebook/Líra Könyv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Más lett ez az idei Szép versek, mint az előzők. Meglátszik a válogatáson, hogy hosszú évek után Turi Tímea költő, a Magvető kiadó főszerkesztője vette át a feladatot Szegő Jánostól, a kiadó szerkesztőjétől. Nem csak abban, hogy az ő versei így kimaradtak belőle. (Helye pedig mindig lenne benne: idei kötete, az Egyszerre egy beszéljen is tökéletes példa erre.)

A Szép versek 2023 pontosan mutatja, mennyire személyfüggő a válogatás. Akkor is, ha számos átfedést találni, és nagyon meglepő választások nincsenek is. Meglepő alatt gondolok például olyasmire, mint amikor a kilencvenes években Bán Zoltán András vette át a feladatot. Amellett, hogy eltekintett az ábécérendtől, egészen szokatlan hangokat is behozott: Brokés Ágnes népszerűsítéséért nem lehetünk elég hálásak neki. (Ahogy a Brokés kötetét szerkesztő Körmendy Zsuzsának sem.) Voltak aztán még az elmúlt évtizedekben hasonlók: Pinczési Judit verseit is így fedeztem fel, például.

Az új kötet találatait nálam a fiatalok közül Kellerwessel Klaus humorosan filozofikus, illetve Kupihár Rebeka érzékeny versei jelentik. Szerencsére a nevükkel találkoztam már korábban is, Kellerwessel Klausnak nemrég jelent meg a Magvetőnél bemutatkozó kötete. Az elmúlt években feltűnők közül itt van Veszprémi Szilveszter, Kállay Eszter vagy épp Szabados Attila. Hiányzik viszont a már korábban szereplő Vida Kamilla és Simon Bettina, ahogy, mondjuk, André Ferenc, Horváth Eve és Locker Dávid is.

Egészen megrázóak a feleségét nemrég elvesztő, már 85 éves Ágh István versei. A költő állandó szereplő volt Szegő János válogatásaiban is, de például nagy visszatérők az idősebb, konzervatívabb gondolkodású alkotók közül Mezey Katalin, Kiss Anna, Tóth Erzsébet. Többször említettem az elmúlt években, hogy érdemes lenne Győri Lászlót is bevenni, most pedig valóban itt köszönthetjük. Ahogy jó találkozni a több figyelmet érdemlő Ladik Katalin, Domján Gábor és a kolozsvári költő, Cseh Katalin nevével.

Ha elvétve is, de szerencsére foglalkoznak a versek az elmúlt évek kiemelt témáival is. Tóth Erzsébet verse, a Milyen ronda rendelet például szépen, szeretettel szól arról, amitől sokakat megfosztott a járványidőszak. A háborúval is találkozhatunk például Zalán Tibor versében. Mintha a szokásosnál is több lenne ezúttal a parafrázis: Keresztesi Józsefnél az Illyés-féle Egy mondat a zsarnokságról kap új változatot, Pál Sándor Attilánál pedig Nagy László verse, a Menyegző. Az elmaradhatatlan alkotók közül kiemelhetjük még Markó Béla megrendítő Csomagolópapírját, Peer Krisztiántól a lefegyverzően őszinte Keresett eredetiség vagy Várady Szabolcstól a nosztalgikus Járkálunk című verset.

Nem volt gond tartalmukban a legutóbbi Szép versek-kötetekkel sem: erősek voltak, maradandóak. Az ideit azonban mégis kicsit jobbnak, egyszerre frissebbnek és a régi nagyokhoz is hűnek érzem. Jövőre lesz hatvan éve, hogy az első válogatás megjelent, igaz, akkor még szűkebb körben terjesztették. A mostani kiadvány is mutatja, a Szép versek nem vegetál, és nemcsak múltja van, de a jövőben is érdemes lesz számolni vele.

Szép versek 2023. Szerk.: Turi Tímea. Magvető, 2023, 4999 Ft.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/29. számában jelent meg, július 21-én.