203 túszt, köztük 30 gyermeket tarthat fogva a Hamász

203 túszt, köztük 30 gyermeket tarthat fogva a Hamász

Dél-izraeli állapotok a rakétatámadások után 2023. október 9-én (Fotó: AFP via Europress/Ahmad Gharabli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Izraeli Védelmi Erők friss adatai szerint 203 túszt tarthatnak fogva a terroristák a Gázai övezetben, közülük mintegy 30 gyermek illetve fiatalkorú, további 10-20 fő pedig idős lehet. További 100-200 embert eltűntként tartanak nyilván, akiknek sorsa jelenleg ismeretlen.

A hadsereg úgy véli, hogy a Gázai övezetben fogva tartott túszok többsége életben van, bár többek holttestét elvitték a Hamász terroristái. Az izraeli erők még mindig találnak holttesteket a gázai határvidéken, mivel csapataik korlátozott számú rajtaütést hajtanak végre a Hamász által irányított területen. A határvidéken előkerült holttestek többsége terroristáké, de találtak néhány megölt civilt is.

Az izraeli rendőrség közleménye szerint eddig 742 civil áldozatot sikerült azonosítani a Hamász október 7-i dél-izraeli támadásában meghaltak közül, 645 holttestet pedig már átadtak a családtagoknak.

Pénteken megnyitják az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelőt – értesült az egyiptomi állami televízió. A határ egyiptomi oldalán még mindig több száz segélyszállító kamion várakozik. Joe Biden amerikai elnök megállapodást kötött Egyiptommal és Izraellel, hogy a segélyeket Egyiptomon keresztül juttathassák el a Gázai övezetbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte, hogy egészségügyi segéllyel megrakott öt teherautó várakozik indulásra készen Egyiptom és a Gázai övezet határán, hogy elindulhasson az övezetbe.