Áder János a szennyvíztisztítás új módszereiről beszélgetett

Áder János a szennyvíztisztítás új módszereiről beszélgetett

Áder János televíziós beszéde 2020. április 10-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szennyvíztisztítás új módszereiről és technológiájáról beszélget Áder János köztársasági elnök Bodnár Attilával, az Organica társalapítójával, elnökhelyettesével legújabb, hétfőn megjelent podcastjában.

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsort, amelynek mostani adásában az Organica szennyvíztisztító technológiájáról kérdezte a cég társalapítóját. Áder János elmondta: a magyarországi szennyvizek túlnyomó része tisztított formában kerül vissza többnyire a folyókba, míg például Afrikában, Ázsia nagy részén, Dél-Amerikában a szennyvíz 80-90 százaléka tisztítatlanul. Ez azért probléma, mert ahogy nő a vízfogyasztás, a szennyezés mértéke is nő, ami veszélyezteti a lakosság megfelelő vízellátását, a mezőgazdasági, ipari vízigények megfelelő kielégítését, és súlyos károkat okoz a környezetnek – hangsúlyozta.

Bodnár Attila ismertette: a hagyományos szennyvíztisztítás azon alapul, hogy mikroorganizmusokkal „etetik ki” a szennyvízből az oldott szerves anyagokat. A cég újítása, hogy a tisztításban a hagyományosan alkalmazott mikroorganizmusok mellett magasabb rendű élőlények és növények is részt vesznek, így a víz visszaforgatása úgymond botanikus kertben történik – tudatta. Kiemelte: ez a megoldás hatékonyabb, kisebb helyigényű, kevesebb energiafelhasználású, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, mint a hagyományos. Nem büdös, ezért akár a város közepén is üzemelhet, és árban is versenyképes. – A technológiával a kommunális szennyvizeket tisztítják meg, a keletkező fölösiszapot pedig általában összegyűjtik, és egy központibb helyen végzik a rothasztást, metántermelést – tette hozzá.

(MTI nyomán)