Eutanázia-vita: a pártok többsége véleményt se nyilvánít

Eutanázia-vita: a pártok többsége véleményt se nyilvánít

Infúzió. Képünk csak illusztráció (Fotó: Marcelo Leal / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eutanázia a társadalom, és valamennyire az egyházi nyilvánosság tereiben régi, súlyos vitatéma. A kormány álláspontja ismert, Karsai Dániel esetében pedig Strasbourg felé ellenkérelemmel élt. Mit gondolnak az eutanázia kérdéséről személyesen a politika szereplői, akik mégiscsak közelebb állnak a döntéshozatalhoz az átlagembernél?

Hogy megtudjuk, megkerestük írásban az összes fideszes és KDNP-s parlamenti képviselőt, a minisztereket és persze Orbán Viktor miniszterelnököt is. Választ sehonnan sem kaptunk lapzártánkig. Ennél meglepőbb volt, hogy az ellenzéki pártok többsége sem kívánta megosztani véleményét. Hiába kerestük a DK-t, az MSZP-t és Karácsony Gergely főpolgármestert is, kérdéseinkre tőlük sem érkezett válasz, ahogy a Kétfarkú Kutya Párttól vagy éppen a Mi Hazánktól sem.

Érdemi reakció a válaszoló pártok között is csak elvétve akadt. – Az eutanázia kérdését mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára kell bocsátani, ennek kell lennie az első lépésnek. Amíg ez nem történt meg, addig a Momentum nem tud, nem fog és nem akar egy ilyen fajsúlyos kérdésben állást foglalni. Mindenesetre erre a mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára nyitottak vagyunk, amelyből politikai pártként mi is kivennénk a részünket – válaszolta sajtóosztályuk. Hasonló választ kaptunk a Jobbik-Konzervatívoktól is. – Minden ilyen jellegű kérdésben elsőként érdemes szakmai és tudományos vitákat lefolytatni, majd ezután lenne fontos egy szélesebb körű társadalmi vitára bocsátani a kérdést. A pártokra legfeljebb ezt követően lehet szükség, ha egyáltalán van ilyen és hasonló kérdésekben – fejtették ki. – Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Karsai Dániel egy nagyon súlyos problémára hívta fel a figyelmet, pártunk mélyen együtt érez minden érintettel. Álláspontunk szerint azonban az eutanázia kérdése túl fontos ahhoz, hogy kizárólag a pártok döntsenek róla, ezért mihamarabb társadalmi vitára kell bocsátani annak érdekében, hogy egy embercentrikus törvényi szabályozás születhessen meg a kérdésben – írták megkeresésünkre.

Egyedül a Párbeszéd – Zöldek nyilvánított véleményt a kérdésben. Mint írták, egyetértenek Karsai Dániel alkotmányjogász személyes és szakmai véleményével, „amely szerint: az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot”. Vagyis a párt „az eutanáziát – hangsúlyozva, hogy nagyon szigorú protokollok, többszörös orvosi, pszichológusi szupervízió megléte esetén – a szabadság és a méltóság megőrzését biztosító végső döntésnek tartja, ezért a szigorúan szabályozott, a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben élőket maximálisan támogató és a szenvedésüket mérséklő formáját tudjuk támogatni”. Az eutanázia bevezetésének lehetőségét a Párbeszéd a fentiek fényében mérlegelné, „természetesen alapos szakmai és társadalmi vitát követően, az európai gyakorlatok figyelembevételével”.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/44. számában jelent meg november 3-án.

Címkék: eutanázia