Fel sem merült, hogy leváltsák a végrehajtók börtönben ülő elnökét

Fel sem merült, hogy leváltsák a végrehajtók börtönben ülő elnökét

Bonyolult ügy. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke irodájához a bejutást segítő tábla (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szóba sem került a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar december 2-i éves közgyűlésén a Völner-Schadl-ügyként elhíresült korrupciós botrány, és fel sem merült, hogy annak egyik érintettjét, a már bő egy éve letartóztatásban lévő Schadl Györgyöt megfosszák elnöki tisztségétől – tudta meg a Hvg.hu

A letartóztatása miatt amúgy elnöki teendőit ellátni képtelen Schadl György „papíron” jelenleg is hivatalban lévő vezető, a honlapon is elnökként szerepel, és semmi nem utal arra, hogy feladatát amúgy Lukács Tamás alelnök végzi – az elnök helyett a közgyűlést is ő hívta össze. A Hvg.hu úgy értesült, a tanácskozáson fel sem merült az egész kamarát behálózó korrupciós vádak, és a súlyos, Völner Pál egykori igazságügyi államtitkárt is érintő büntetőügy miatt letartóztatott elnök leváltása. Pedig forrásuk szerint tisztségéből kétharmados többséggel bármikor visszahívható az elnök vagy más tisztségviselő, ám ilyen napirendi pontra a közgyűlésen nem érkezett javaslat, ez szóba sem került. A téma csak annyiban merült fel, hogy Lukács Tamás alelnök mintegy mellékesen ismertette: a négytagú elnökség képes ellátni az elnöki teendőket, és egyelőre ez így marad a 4 év után, 2023 szeptemberében esedékes, teljes tisztújításig.

A kétszáz körüli végrehajtó közül 122-en jelen voltak, ám senki sem mert kérdezni semmit a korrupciós üggyel és az elnökkel, a tisztségével kapcsolatban – mondta a Hvg forrása. A kormány képviseletében egyébként Répássí Róbert igazságügyi államtitkár úgy reagált az LMP-s Keresztes László Lóránt a témában feltett írásbeli kérdésére, hogy sajnálattal értesültek róla, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2022. december 2-án közgyűlést tartott, de az elnök visszahívása, vagy tisztújítás nem szerepelt a napirendjén.

Mint arról korábban írtunk, a végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben fogták el, akkor előzetes letartóztatásba került korrupció és pénzmosás miatt. Schadl Györggyel és társaival szemben októberben emeltek vádat. Schadlre 10 évet, míg Völnerre 8 évet kért az ügyészség.