Magyar izraeli nagykövet: Nem terrortámadás történt, hanem pogrom

Magyar izraeli nagykövet: Nem terrortámadás történt, hanem pogrom

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédet mond a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én hajnalban megtámadott Izrael mellett tartott szolidaritási tüntetésen a budapesti Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékmûnél 2023. október 10-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára – mondta Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén az MTI szerint. Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását, és ugyanezt kérte a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát.

A nagykövet elmondta, október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet; a Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS. Hozzátette: a Hamász az ISIS-hoz hasonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között.

Megjegyezte, Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás. Kitért arra, nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai-övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai-övezet északi részét – mondta. Kiemelte: az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek. Arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől.

A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani a támadásra. Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését, és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben – vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman. Megjegyezte: olyan interpretáció is van, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.