Nagy károkat okoz a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatok megszüntetése

Nagy károkat okoz a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatok megszüntetése

Orvosi rendelő a fővárosban. Képünk illusztráció! (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Orvosi Kamara a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni – derül ki a MOK közleményéből. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjjel nyújtott be egy törvényjavaslatot a „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról”, amiben szerepelt az is, hogy a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálatánál általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.

A MOK emlékeztetett arra, hogy épp az aznap (kedden) megtartott 46. Medicina Fórum konferencián Takács Péter államtitkár még arról beszélt, hogy „jobban ki kell használni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált, pár órával később viszont már ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek”.

– Az intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti – hívta fel a figyelmet az orvosi kamara. Mint írják: a „felnőttkori alkalmasságvizsgálat mind munkavállalói, mind népegészségügyi szempontból fontos, hiszen a szűrővizsgálatok során a betegségek még korai, jól kezelhető szakban diagnosztizálhatóak és kezelhetőek”. Kiemelték, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén a „munkáltató adminisztratív terhei nem csökkennek érdemben, gazdasági veszteségei, kiadásai várhatóan nőni fognak, a dolgozók megbetegedéseit később, nehezebben gyógyítható szakban diagnosztizálják, és a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota tovább romlik majd, milliárdokban mérhető gazdasági károkat okozva”.

Címkék: orvosi kamara