Orbán Viktor: A kormánynak fogakat, erőt, karmokat kellett mutatnia

Orbán Viktor: A kormánynak fogakat, erőt, karmokat kellett mutatnia

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendégeként

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha a bérekről van szó, akkor B-Közép rigmusa az érvényes: még, még, még, ennyi nem elég – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádión péntek reggel. Elmondta, helyes, hogy segítik a munkaadók és munkavállalók tárgyalását, de nem avatkoznak közbe. Ugyanakkor dolgoznak azon, hogy augusztus után a bérek érjék utol az áremelkedés ütemét.

Arra is kitért, a kormánynak „fogakat, erőt, karmokat kellett mutatni” az „árspekuláns multik” ellen.  Szerinte 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz, utóbbihoz alacsonyabb, értelmezhető kamatozású hitelek kellenek.

Arról is beszélt, az év első hét hónapjában a családoknak odaadtak 1078 milliárd forintot rezsicsökkentés formájában. Szerinte Brüsszelnek ez szúrja a szemét, mert az unióban a magyaroknak kell a rezsiért a legkevesebbet fizetni, miközben „mi úgy adjuk olcsón, hogy drágán vesszük”, vagyis a világpiaci áron. Ehhez képest a magyaroknak mégis kevesebbet kell fizetnie ezért, mint akár olyan ország polgárainak, amely saját maga termeli ki az energiaforrásokat.

Mint fogalmazott: ha nincs energia, megáll az ország – mondta. Korábban bár Ukrajnán keresztül kaptuk az orosz gázt, mostanra az „ukránok bemondták az unalmast”, alig engednek át orosz gázt. Ezért Azerbajdzsántól és Türkmenisztántól vásárolunk gázt Törökországon keresztül, ezért volt a múlt hétvégi diplomáciai dömping is, amikor augusztus 20-án keleti vezetőket látott vendégül a kormányfő.

Egy Magyarország méretű országnak az eszében van az ereje – mondta azzal kapcsolatban, hogy szerinte Közép-Ázsia szerepe most fog felértékelődni és nemcsak az energetika területén, hanem mert óriási ütemben épül a gazdaságuk is. Miután Magyarország már egy évtizede építi a régióval a baráti kapcsolatait, szerinte ezért lépéselőnyben vagyunk. – Lassúak és buták csak a nagyok lehetnek – jegyezte meg. 

 

Címkék: Orbán Viktor