Sem az MTI, sem a Híradó.hu nem számolt be saját hírei között Demeter Szilárd botrányáról

Sem az MTI, sem a Híradó.hu nem számolt be saját hírei között Demeter Szilárd botrányáról

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár régen látott méretű botrányt okozott az, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Európát pedig Soros gázkamrájának nevezte egy a kormánypárti Origón megjelent írásban, amit végül – a felháborodás hatására – visszavont, úgy tűnik, ez eddig nem igazán érte el a magyar közszolgálati médiát. Aki a Magyar Távirati Iroda (MTI), vagyis az állami hírügynökség, hírei között szeretett volna tájékozódni az ügyről, az az alábbi találatokat kaphatta hétfőn délután egy óráig az MTI ingyenes felületén, ha rákeresett Demeter nevére:

Még nincs nyoma Demeter botrányának az MTI ingyenes felületén (Fotó: MTI)

Vagyis mint látható, legutóbb a nemrégiben elhunyt Szőcs Géza méltatása és egy zenei konferencia kapcsán említette az MTI Demeter nevét. Ugyanakkor tény, ha az MTI külön, Országos Sajtószolgálat nevű felületére kattintunk, ahol a hozzájuk beküldött közleményeket fogadják, ott megtalálni például Demeter közleményét Mazsihisznek írt válaszáról, magát a Mazsihisz közleményét, vagy éppen a közleményt Demeter cikkének visszavonásáról, de úgy tűnik, aa felsoroltakat nem érezték fontosnak feldolgozni az MTI-nél az ingyenes híreket közlő felületükön. Hasonlóan jár az, aki a Híradó.hu oldaláról szeretné megtudni, mi is ez az egész Demeter-ügy:

A Híradó.hu sem kapkodja el, hogy beszámoljon arról, Demeter szerint Soros György „a liberális Führer”

Egyébként ehhez hasonlóan a szintén a közszolgálati médiához tartozó Médiaklikk.hu honlapján sincs nyoma még Demeter szavainak, ha nevét a keresőbe írjuk. Miről ír például a magyar közmédia ehelyett? Például arról, hogy Joe Biden kommunikációs csapata csak nőkből fog állni, amely hírnek az alábbi címet adták, mint a 444 észrevette: „Ha már úgyis folyton beszélnek – Nőuralom Biden kommunikációs csapatában”. Míg a magyar közmédia ingerküszöbét nem érte el Demeter Szilárd, addig egyébként olyan külföldi híroldalakét igen, mint a Reuters, az Associated Press vagy a Die Presse.

Hogy vajon a kormányzat számára igen kellemetlen Demeter-ügyről fognak-e írni az itthoni közszolgálati médiában, azt nem tudni, de az biztos, hogy a közmédia nem barátságtalan a jelenlegi hatalommal. Mint a Szabad Európa nemrégiben megírta, hangfelvétel bizonyítja, hogy a köztévénél kimondták, a 2019-es EP-választási kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását.

Már az amerikai nagykövetség is tiltakozik

Eközben egyre többen állnak ki amellett, hogy Demeternek távoznia kell posztjáról és a közéletből is. A követelők sorát Bajnai Gordon volt miniszterelnök nyitotta, aki egyenesen Orbán Viktornak írta, hogy ha a PIM vezetője a helyén maradhat, az szégyenkezésre ad majd okot, azóta pedig távozásra szólította fel Demetert Karácsony Gergely főpolgármester, illetve az ellenzéki pártok is, míg az I. kerület polgármestere jelezte, inkább szerződést bontanak a PIM-mel.

Demeter írása egyaránt felháborította az izraeli, illetve az amerikai nagykövetséget is, akárcsak a hazai zsidóság szervezeteit. Hétfőn a Fiatal Írók Szövetsége is megszólalt az ügyben. Arról írtak közösségi oldalukon, mélyen elítélnek minden olyan megnyilatkozást, amely történelmi traumákat relativizál és használ fel hamis és gyűlöletkeltő aktuálpolitikai kommunikációs célokra, egyes emberek vagy embercsoportok ellen irányul, őket emberi méltóságukban megsérti és megalázza. – Ha valaki ezt íróként és irodalmárként teszi, a nyelvről való reflektált gondolkodás teljes birtokában, arra nincs és nem is lehet semmilyen mentség – tették hozzá, jelezve emellett azt is, az elnökség szolidáris a PIM dolgozóié.

https://www.facebook.com/fiatalirokszovetsege/posts/10159111173081869?cft[0]=AZWRNkme5HYHDYrjRhu8-EvL2Oj7OvCpfk4C1r3fp39PgP9RDQGu1PdsDfLkcpi1kOgdBvslHibnpLkXyUNdeA1HdsxH53zL4S22c9e294fNHlV_qHXVlO7NLf3M6oBiLmSzMP69Pwl7aXpjCyfx85gh&tn=%2CO%2CP-R

Frissítés: hétfőn 14.37-kor már került be beszámoló Demeter Szilárddal kapcsolatban az MTI-be, miután az ellenzék ezt szóba hozta a parlamentben, és erről beszámoltak. Ezek alapján az alábbit tudhatják az állami hírügynökség követői:

– A DK szerint Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját le kellene váltania kormánynak, mert ha nem teszi, akkor közösséget vállal „egy antiszemitával, egy nyílt nácival”.

– A Párbeszéd hiányolja, hogy Varga Mihály miniszter miért nem adott tájékoztatást Demeter Szilárd lemondásáról.

Vagyis az jelen állás szerint továbbra sem derül ki az MTI-olvasók számára, pontosan milyen botrányról van szó, vagy hogy miért kritizálja pontosan az ellenzék Demetert.