Az élet élvezete – egy kis pezsgővel megspékelve

Az élet élvezete – egy kis pezsgővel megspékelve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idehaza nem igazán volt kultúrája pezsgő fogyasztásának. Ha szeszes italról volt szó, akkor a pálinka, a bor és a sör vitte a prímet, míg pezsgőt csupán nagyon kivételes alkalmakkor volt szokás fogyasztani. Ilyen volt többek között a szilveszter vagy egy-egy születésnap.

Legalábbis eddig, mert szerencsére mára már sokat finomodott a közízlés, és nem feltétlenül az alkohol hatása, sokkal inkább a zamata a mérvadó. Mai cikkünkben éppen ezért a hazai pezsgőkínálat egyik legminőségibb és egyben legnépszerűbb brandjét vesszük górcső alá, ami nem más, mint a Martini pezsgő!

Az ital, aminek történelme van

Ha csak egy kicsit is szeretnénk elmélyedni ennek a névnek a történelmében, akkor egészen 1863-ig kell visszautaznunk az akkori Olaszországba, ahol három úriember összefogott, és megalkotta a közös szeszfőzdéjét. Ahogy ez lenni szokott, hamar kenyértörésre került a sor, így a már jól ismert Martini és Rossi vitték tovább a manufaktúrát.

Nem volt nehéz dolguk, hiszen az olasz lankák fenséges, roppanós szőlővel látták el őket. Az urak okosan kitapasztalták, hogy hogyan és mikor kell szüretelni és préselni a gyümölcsöt, és milyen ízekkel érdemes azt kombinálni, hogy ez a mennyei ital megszülethessen.

Hogyan és melyik Martini pezsgőt fogyasszuk?

Nem csoda hát, ha zavarban vagyunk a Martini pezsgők kiválasztását illetően, hiszen ezek a fejedelmi nedűk azért kiáltanak, hogy komolyan vegyék őket.

Így akad, amelyiket aperitifként, akad, amelyiket akár önmagában is lehet fogyasztani. A muskotályos változat édeskés íze vagy a frissebb, könnyedebb Brut szinte kivétel nélkül mindenkit levesz a lábáról. Az Asti Martini másik változata a Spumante akár koktélok alapanyagaként is tökéletes, nagyon gyakran használják a pezsgőnek ezt a változatát ilyen módon.

Mégis talán a legnagyobb népszerűségnek a Prosecco örvend, amelyet akár egy sima hétköznap este is bátran el lehet fogyasztani. A különleges szőlő, a banán, az alma és a kakukkfű izgalmas kombinációja nagyszerű élményt nyújt mindazoknak, akik megkóstolják ezt a gyöngyöző italt!

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az Asti Martini pezsgők akár ételek mellé is ragyogóan felszolgálhatóak, ugyanakkor tudni kell, hogy másfajta illik egy édes desszert, és megint más a savanykás vagy épp pikáns ízű ételek mellé.

Adjuk meg a módját!

A brand szlogenje az élet élvezetét hirdeti, ami talán nem is olyan különös, tekintve, hogy Olaszországból származik ez az italmárka. Persze attól még, hogy nem az olasz tengerparton vagy a pompás Garda-tónál egy napsütötte villa kertjében lógatjuk a lábunkat, az életérzést elhozhatjuk magunkkal.

Ebben nyújt segítséget az Italkereso, hiszen mindenféle Martini pezsgőt forgalmaz, így csak rajtunk áll, hogy az életünk részévé tesszük-e ezt az aromás és ellenállhatatlan alkoholos italt.