Az unió gazdaságpolitikai biztosa szerint fel vagyunk készülve arra, hogy az oroszok elzárják a gázt

Az unió gazdaságpolitikai biztosa szerint fel vagyunk készülve arra, hogy az oroszok elzárják a gázt

Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdaságpolitikai biztosa (Fotó: Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió „jól fel van készülve” arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, köszönhetően tárolási kapacitásainak és az energiatakarékossági intézkedéseknek – jelentette ki Paolo Gentiloni, az EU gazdaságpolitikai biztosa. Hozzátette, az országok készek arra, hogy ellenálljanak Oroszországnak, ha az szélsőséges módon használná a földgázfegyvert. Gentiloni szombaton újságíróknak nyilatkozott az olaszországi Cernobbióban a The European House – Ambrosetti által szervezett gazdasági fórum margóján.

„Nem félünk Putyin döntéseitől, elvárjuk az oroszoktól, hogy tartsák tiszteletben a szerződéseket, és ha nem teszik, készek vagyunk reagálni” - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

A Gazprom orosz nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az Oroszországot Észak-Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 vezetéket „teljesen” lezárják, amíg a turbina olajszivárgását ki nem javítják. A vezetéket szombaton tervezték újra megnyitni egy háromnapos karbantartási és javítási műveletet követően.

Moszkva ezzel a lépéssel a G7-országcsoport azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint ideje lenne maximálni az orosz földgáz- és kőolajimport árát.