Miközben a Gazprom bejelentette, hogy nem szállítanak gázt Lengyelországnak és Bulgáriának, azok bejelentették, hogy mégis jön a gáz

Miközben a Gazprom bejelentette, hogy nem szállítanak gázt Lengyelországnak és Bulgáriának, azok bejelentették, hogy mégis jön a gáz

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a zavar a Lengyelországnak és Bulgáriának szánt orosz gázszállítások leállításával kapcsolatban. Nem sokkal ezelőtt érkezett a hír Lengyelországból, hogy bár az éjszaka folyamán a Gazprom valóban teljesen leállította a gázt a csővezetékben, annak nyomása ma reggelre helyreállt, vagyis újra küldenek gázt, írja a BBC.

Viszont nagyjából fél órával később újabb hír érkezett arról, hogy a Gazprom bejelentése szerint leállították a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának, mert azok nem hajlandók rubelben fizetni a vételárat, Oroszország ultimátuma ellenére. 

Viszont ez ellentmond annak, hogy a fogadó országok földgázkereskedő cégei szerint továbbra is érkezik a gáz Oroszországból. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi okozza ezt az ellentmondást. Vajon a Gazprom nem tud arról, hogy szállít gázt Lengyelországnak és Bulgáriának? Vagy ezután fogják elzárni a csapot? Esetleg időközben megváltoztak a tervek, de a sajtóközlemény kiadását nem állították le?

Mint korábban megírtuk, a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó Jamal-Európa földgázvezetéken a gázáramlás szintje kedden magyar idő szerint 16.00 órakor már nulla kilowattóra (kWh) szinten állt, míg ugyanez az adat kedden kora reggel még 52 634 785 kWh/nap volt az Európai Unió (EU) földgázszállító vállalatait tömörítő hálózat adatai szerint.

A lengyel állami gázvállalat, a PGNiG hozzátette, hogy lépéseket fog tenni a gázáramlás helyreállítása érdekében a Jamal-szerződésnek megfelelően, és a szállítás leállítása a szerződés megszegésének számít, ami miatt kártérítési igényt érvényesíthet.