A gázavárosi kórház vezetői szerint borzalmas állapotok uralkodnak az intézményben

A gázavárosi kórház vezetői szerint borzalmas állapotok uralkodnak az intézményben

Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkoló képet festett a gázai Al-Shifa kórházban uralkodó állapotokról a BBC-nek az intézmény igazgatója, aki szerint az izraeli hadsereg által körbezárt épületben mostanra felhalmozódtak a rothadó holttestek, amelyeket kutyák kezdtek el enni. Christian Lindmeier, a WHO szóvivője hasonlóan írta le a helyzetet: a szakember szerint 600 ember maradt a kórházban, de a folyosókon is többen vannak, a holttesteket pedig már nem tudják eltemetni, de hullaházba sem tudják vinni. „Ez már majdnem egy temető” – összegezte Lindmeier. Ám hogy a helyzet még ennél is rosszabb legyen, aggodalomra ad okot a több tucat koraszülött sorsa is, akik a folyamatos áramszünetek miatt nem maradhattak az inkubátorokban. A kórház egyik orvosa így elmondta, hogy már három csecsemő is meghalt az oxigénhiány miatt, és bár tárgyalásokat folytattak az izraeli hatóságokkal a csecsemők evakuálásáról, végül nem született megállapodás.

Az izraeliek természetesen egészen másképp mutatják be a helyzetet. Így Mark Regev, Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezető tanácsadója szerint az országa „gyakorlati megoldásokat” javasolt a csecsemők evakuálására, azonban ezt a Hamász nem fogadta el. A politikus szerint így a kórház nem fogadta el az üzemanyagot, ami a generátorok működtetéséhez lenne szükséges, sőt még azt is megtagadták, hogy a csecsemőket elvigyék a kórház területéről, mert a Hamász abban érdekelt, hogy szörnyűséges fényképeket tegyen közzé a bent uralkodó állapotokról. Regev emellett megismételte az izraeli kormány azon vádját, miszerint a Hamász háborús övezetté változtatta a kórházat azzal, hogy alagutakat épített az intézmény alá. A Hamász már a harcok kezdete óta tagadja, hogy a kórházat használná a műveleteihez, sőt az intézményben dolgozó orvosok is azt állítják, hogy a Hamász nincs jelen.

Így mostanra Izrael egyre nehezebb helyzetbe kerül, ugyanis számos kritikát kapott olyan nemzetközi szervezetektől, mint az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és a WHO, amelyek aggodalmukat fejezték ki a kórházban uralkodó állapotok miatt. Ez utóbbi szervezet szerint nem csak az áram- és üzemanyaghiánnyal van már csak gond, hanem azzal is, hogy több orvos megsérült vagy meghalt az izraeli csapásokban, ami tovább rontja a túlélők esélyeit. Hogy Izrael mégis demonstrálja a világ előtt, hogy nem hagyja magára a kórházban rekedt betegeket és sebesülteket, vasárnap üzemanyagot juttattak be a kórházba, aminek a segítségével ismét beindíthatták a generátorokat. A Hamász szerint azonban ez csupán néhány órára volt elegendő.

Azonban az izraeliek gesztusa aligha lesz ahhoz elegendő, hogy meggyőzze a nemzetközi közösséget, hogy a kórház elleni katonai akció indokolt. Emlékeztetőül: habár korábban Izrael azt állította, hogy nem vesznek célba öncélúan egészségügyi létesítményeket, az előző évek gázai összecsapásai azt mutatták, hogy ilyen esetekre igenis volt példa. Ezeket óriási nemzetközi felzúdulás kísérte, így aztán nem véletlen, hogy most Joe Biden amerikai elnök egy fehér házi eseményen sürgette, hogy a katonai műveletek során az izraeliek kíméljék a Gáza városában működő Al-Shifa kórházat, majd hozzátette, hogy elvárja, hogy ez a jövőben így legyen.

Az amerikaiak ugyanakkor más kérdésben is jelezték Izraelnek, hogy nem értenek egyet a lépéseikkel. Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője megerősítette, hogy Washington nem tartja elfogadhatónak palesztinok erővel történő kitelepítését az övezetből, valamint nem támogatja az újbóli izraeli megszállást, ahogy a Gázai övezet területének csökkentését sem. Ez utóbbiakat az izraeli kormánynak már számos tagja felvetette közvetlenül az október 7-i Hamász-támadás után, azonban az Izrael iránti szimpátia miatt akkor még az ország nyugati szövetségesei nem ítélték el az ilyen nyilatkozatokat. Mostanra azonban az izraeliek egyre több kritikát kapnak Nyugatról, amelynek valószínűleg csak az egyik állomása az Al-Shifa kórház elleni katonai akció. Így valószínűleg fején találta a szöget a Yedioth Ahronoth izraeli lap publicistája, aki szerint az, ami Izrael történetének legnagyobb katonai kudarcaként kezdődött, viszonylag sikeres hadműveletté vált. Ám a válaszcsapás a legnagyobb diplomáciai kudarccá változhat, amit Izrael valaha is tapasztalt.