Felháborodtak Orbán földgolyója miatt

Felháborodtak Orbán földgolyója miatt

(Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az érettségizők történelmet írnak – ezt a bejegyzést tette közzé szerdán Orbán Viktor a Facebook-oldalán, melyhez egy földgömböt mellékelt képként, amelyen a történelmi Magyarország határai látszanak. A magyar miniszterelnök bejegyzését pedig korántsem fogadta mindenki örömmel, így mostanra több politikus is reagált a szomszédos országokból, amelyeknek területét érintette ez a térkép.

Legelőször a nemrég megválasztott horvát államfő, Zoran Milanović reagált, aki egyébként Orbán közismerten leghangosabb kritikusa a régióban. A politikus a saját Facebook-oldalán provokációnak nevezte a magyar miniszterelnök lépését és jelezte: a földgömbön bemutatott „hipertrófizált” Magyarország jelenleg krónikus térkép-mániások kezében van. A politikus szerint Horvátországban is számos olyan történelmi térkép van a szekrényekben és az archívumokban, amelyek nagyobbnak ábrázolják Horvátországot, mint amekkora ma az ország. Az európai országok többsége azonban ezeket inkább elrejti – így a politikus arra kéri a horvát érettségizőket, hogy ők se osszanak meg ilyen térképeket a Facebook-on, mert ezek ma már egyáltalán nem aktuálisak és nem is megvalósíthatók, azonban végtelenül irritálják a szomszédos országokat.

Orbán Viktor

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Ugyancsak megszólalt Orbán bejegyzése kapcsán Borut Pahor szlovén államfő, aki szerint nem ez az első eset, hogy nyilvánosan jelenítenek meg ilyen térképeket, amit területi követelésként is lehet értelmezni, ennek a demokratikus közvélemény és politika aggodalmát is ki kellene váltania. A politikus hozzátette: mindezt újra el fogja mondani, amikor Orbán Viktor ebben az évben Szlovéniába látogat.