Hamarosan megkezdődhet a fekete-tengeri földgáz kitermelése Romániában

Hamarosan megkezdődhet a fekete-tengeri földgáz kitermelése Romániában

Nicolae Ciuca (Nemzeti Liberális Párt - PNL) megválasztott miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a román parlamentben, miután a törvényhozás bizalmat szavazott az új, nagykoalíciós kormánynak 2021. november 25-én (Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román kormánykoalíció pénteken a parlament elé terjesztette a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni - közölték pénteken a koalíció vezetői. A koalíció közleménye szerint a jogszabálytervezet mind a tengeri (offshore), mind a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének új lendületet ad. A 2018-ban elfogadott korábbi, jelenleg még hatályos jogszabállyal a befektetők elégedetlenek voltak, ezért az új tervezettől tették függővé főleg a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelésének megkezdését.

A koalíció vezetői úgy vélték, hogy az új tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre. Hozzátették, hogy az adókkal együtt a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százaléka a román államé lesz, 40 százaléka a befektetőké.

Nicolae Ciuca román liberális miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb méretű fekete-tengeri földgázmezőből, ahonnan évente 1 milliárd köbméter gázt terveznek kitermelni. A nagyobbik gázmező, a Neptun Deep kitermelése várhatóan 2026-ban kezdődhet meg - mondta a miniszterelnök.

Ez utóbbit az osztrák OMV és a román Romgaz vállalatok fogják kitermelni, onnan a tervek szerint évente 10 milliárd köbmétert gázt hoznak felszínre. A román kormányfő kiemelte, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy a dél-kelet romániai Buzau megyében Caragele településen levő onshore mezőn is megkezdődjön 2024 elején a mély kitermelésű gáz felszínre hozatala.

Ciuca szerint ez a jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy Románia teljes mértékben függetlenné váljon az orosz gáztól és szert tegyen a vegyipar fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges gázmennyiségre.

Címkék: Románia, földgáz