Százezrek tüntettek Madridban jobb egészségügyet követelve

Százezrek tüntettek Madridban jobb egészségügyet követelve

Fotó: a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százezrek vonultak utcára a spanyol fővárosban vasárnap jobb közegészségügyi ellátást követelve. A hatóságok szerint 250 ezren, a szervezők szerint egymillió ember vett részt az akcióban, amelyen tiltakoztak a tartomány egészségügyi politikája ellen. A megmozdulás résztvevői szerint a politika a magánellátásnak kedvez, miközben az alapellátásban és a kórházakon kívüli sürgőségi centrumokban nincs elég szakember és anyagi forrás.

„Kimondjuk, hogy nem fogadjuk el ezt a modellt. Az egészségünkkel nem lehet játszani” – hangzott el a tüntetésen felolvasott kiáltványban, amely után fehér zsebkendők ezreit emelték magasba a résztvevők. Az esemény életre hívásában több mint 74 civil és szakmai szervezet vett részt és csatlakoztak a legnagyobb spanyol szakszervezetek is.

A spanyol fővárost magában foglaló madridi tartományban november elején kezdődtek tiltakozó akciók, miután a regionális kormány úgy nyitotta újra a koronavírus-járvány miatt két éve bezárt, kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyeket, hogy azok biztonságos működéséhez nincsenek meg a személyi feltételek. A minőségi munkát ellehetetlenítő szakemberhiány, az ebből adódó leterheltség, az ellátás területi aránytalanságai és nem megfelelő munkakörülmények ellen tiltakozva november 21-én sztrájkba léptek a madridi alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok. Vasárnap nemcsak a fővárosban, hanem Santiago de Compostelában és Burgos városában is tízezrek tüntettek a minőségi közegészségügyi ellátásért.

(MTI)