A DK igazságügyi forrásaira hivatkozva azt írja, Orbán döntött a kegyelemről

A DK igazságügyi forrásaira hivatkozva azt írja, Orbán döntött a kegyelemről

Varga Judit igazságügyi miniszter (b) átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől, mellette Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-Palotában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofilsegítő K. Endre szabadon engedéséről – állítja a párt szerdai közleményében. Hozzátették: ez az állítás összecseng Orbán Viktor korábbi gyakorlatával, mely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben ő hozott döntést a korábbi kormányzásai során is. 1998-ban a Kunos-ügyben Dávid Ibolya akkori igazságügyminiszter nem értett egyet a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott elnöki kegyelemmel, ezért egyeztetett az akkori miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, ahol az a döntés született, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze a kegyelmi kérvényt. Akkor nem lett kegyelem, most viszont Orbán más döntést hozott az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetésen: azt mondta Varga Juditnak, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést – írta Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője.

A Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor az ország elé álljon. A miniszterelnök szájából akarják hallani a választ „az ügyben maradt legfontosabb kérdésre: miért? Miért engedett ki a börtönből egy pedofilsegítőt? A DK azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne bujkáljon tovább, hanem álljon a magyarok elé és mondja el, hogy miért tette! Be kell fejezni a lassan egy hete tartó sunnyogást és hallgatást, Orbán Viktornak el kell mondania az igazat az országnak ebben a szégyenletes ügyben” – olvasható a közleményben.

Az ügyben lemondott már Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit akkor igazságügyi miniszter és fideszes EP-listavezető pedig visszavonult. Balog Zoltán református püspök ugyan elismerte, hogy azt tanácsolta Nováknak, hogy adjon kegyelmet, de ő nem mondott le. Azt továbbra sem árulta el senki, hogy miért adtak kegyelmet, különs tekintettel arra, hogy Varga Judit a felterjesztésnél még nem javasolta azt, ám amikor ennek ellenére az elnöki hivataltól az támogatólag jött vissza, akkor már ellenjegyezte at.