Átlátszó: a hivatalos ellenőrök is rosszul lettek a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

Átlátszó: a hivatalos ellenőrök is rosszul lettek a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

Fotónk csak illusztráció! A gödi Samsung akkumulátorgyár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar hatóságok sorra szabják ki a büntetéseket a pénzügyi szempontból igencsak eredményes SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cégre, amely akkumulátorokat dolgoz fel – írta meg az Átlátszó. 

A portál szerint SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzeme rákkeltő anyagokkal veszélyeztette az ott dolgozók és a környéken élők egészségét, emiatt háromszor bírságolták meg, és ugyanitt halállal végződő baleset is történt. A cég másik, bátonyterenyei telepén szintén súlyos állapotok uralkodnak: az Átlátszó korábbi beszámolója szerint június 9-én ott tűz ütött ki, egy darálógép gyulladt ki, a lap pedig most arról ír, hogy még a tűz előtt hónapokkal, március 30-án a feldolgozóban ellenőrzést tartottak. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. mint írják, a büntető határozat felkerült az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) nyilvános adatbázisába is.

A büntetőhatározatból kiderül, hogy a vizsgálat során a korábbi ellenőrzéshez képest rendezetlenebb állapotokat találtak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak. Pedig a kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is. 

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt  – tanúk meghallgatásával is kiegészítették. A határozat szerint a büntetést jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység és a nyilvántartási kötelezettség elmulasztása miatt szabták ki a cégre. A határozatból viszont nem derül ki, hogy az erős oldószer-szagot mi okozza, s hogy ez összefügg-e az engedély nélkül elhelyezett rengeteg hulladékkal. A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy ugyanezekért a jogsértésekért a cég már több alkalommal kapott milliós bírságot.

A cikkből még az is kiderül, ebben a 2021-ben megnyitott bátonyterenyei üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.