Enyhíthetnek a szigoron a határon

Enyhíthetnek a szigoron a határon

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn és kedden több körben egyeztetett Alexander Schallenberg osztrák, Tomas Petricek cseh és Ivan Korcok szlovák külügyminiszterrel a közös határokon alkalmazott korlátozó intézkedések lehetséges enyhítéséről.

A miniszter kedden Facebook-oldalán azt írta: az emberi élet és egészség védelmének elsőbbsége mellett fontos szempont lesz a döntéseknél a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok zavartalansága, a határ mentén élő közösségek kapcsolattartásának újra lehetővé tétele és a normális élet felé való visszatérés. Kiemelte, örülnek az osztrák és szlovák könnyítő intézkedéseknek, a kölcsönösség biztosítására alkalmas döntéseket hamarosan a magyar kormány is megtárgyalja.

Újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar-román határon az utóbbi napokban Nagylaknál kialakult torlódás felszámolása érdekében – közölte kedden Marcel Vela román belügyminiszter, miután magyar kollégájával tárgyalt Budapesten.

A tárcavezető szerint a román és a magyar harárrendészet vezetőinek egyeztetését követően várhatóan már szerdától használatba vehetik az utasok a Csanád-Kiszombor, Tornya-Battonya, Nagyszalonta-Méhkerék, Érmihályfalva-Nyírábrány és Csanálos-Vállaj határátkelőket is.

(MTI)