Mirkóczki Ádám: Jelen állás szerint újraindulok

Mirkóczki Ádám: Jelen állás szerint újraindulok

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mihály Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelen állás szerint igen – így reagált Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Magyar Hangnak arra, hogy újraindul-e a jövő tavasszal esedékes önkormányzati választásokon a városvezetői posztért. A politikus egyelőre annyit tudott mondani, hogy egészen biztosan nem pártszínekben vág neki a versenynek – korábbi pártjából, a Jobbikból már 2020 nyarán kilépett –, hanem civil ernyő alatt, csakúgy, mint 2019-ben.

Mirkóczki Ádám a legutóbbi önkormányzati választáson az Egységben a Városért Egyesület színebein tudott győzni (47 százalékkal utasította maga mögé a 43 százalékot szerző fideszes Habis Lászlót), és többséget szereztek a helyi közgyűlésben is. Ugyanakkor ezt a szervezet azóta rengeteg vita terhelte. A feszültségek már akkor elkezdődtek, amikor a városvezető – 2020 nyarán – leváltotta az alpolgármesteri posztról Mirkóczki Zitát, aki egyébként a másodunokatestvére. Néhány hónapra rá, 2020 októberében két képviselő – volt LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán – kilépett az Egységben a városért frakcióból. Az akkori tájékoztatásuk szerint nem találták a közös hangot Mirkóczki Ádámmal, a vezetési stílusa és az ennek következtében hozott döntései miatt fordítottak hátat a képviselőcsoportnak. Nem sokkal később – 2021 márciusában – a polgármester a Magyar Hangnak adott interjújában már arról beszélt, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének. – Eger polgármesterének tekintem magam. Nem pártokra és nem ideológiákra tettem esküt városvezetőként, hanem Eger fejlődésére – mondta akkor. Bő két hónap múlva az Egységben a Városért Egyesület kizárta az elnökségéből Mirkóczki Ádámot, mert úgy ítélték meg, hogy az azt megelőző időszakban tett nyilatkozatai „nincsenek összhangban az egyesület céljaival és értékrendjével”. Néhány órával később a polgármester pedig azt jelentette be, hogy kilépett az Egységben a Városért Egyesületből és a közgyűlési frakcióból is. Mint akkor indokolta, sajnálattal vette tudomásul, hogy „az ellenzéki pártok különböző szereplői, még a város érdekében sem képesek kilépni a pártpolitikai logikából”. A polgármesternek tehát a közgyűlésben nincs meg a többsége, ennek ellenére – ahogy fogalmazott – a város működik és mennek a programok.

Egerben ugyanakkor a helyi Fidesz is komoly gondokkal küzd. Idén januárban Pajtók Gábor kormánypárti országgyűlési képviselő elismerte, hogy az egri Fidesz-szervezetet „újjászervezik” – amihez előtte fel kell oszlatni. Információink szerint azóta sem alakult újjá.

Ahogy közeledik az önkormányzati választás, egyre többször merül fel, hogyan kellene indulnia az ellenzéknek. Karácsony Gergely főpolgármester már egyértelművé tette, hogy újra megméreti magát, sőt, lapunknak adott interjújában azt is mondta, arra készül, hogy 2024-ben nagyobb arányban nyerjék a választást, mint 2019-ben. Egyúttal világossá tette, hogy azt szeretné, ha nem pártok jelöltjeiként indulnának az ellenzéki politikusok, hanem egy ernyőszervezet égisze alatt. – A pártoknak ezt nyilván mérlegelniük kell, szerintem összességében mégis ez az ő érdekük is, hiszen egyfajta lehetséges válasz arra a problémára, hogyan lehet az európai parlamenti választáson egymással versengő formációknak az önkormányzati választáson együttműködve sikert aratni – indokolta lapunknak. Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott a Magyar Hangnak, hogy „öngyilkos stratégia pártlogóval indulni”. – Aki úgy érzékeli, hogy pártlogóval lehet nyerni, az a Marsról pottyanhatott ide, és valószínűleg nemrég – közölte.